Polityka i społeczeństwo

CIS: wizyta ministra SZ Ukrainy u marszałek Sejmu (komunikat)

30.03.2022, 17:27aktualizacja: 31.03.2022, 10:49

Centrum Informacyjne Sejmu informuje:

We środę, 30 marca, wizytę u marszałek Sejmu Elżbiety Witek złożył minister spraw zagranicznych Ukrainy Dmytro Kułeba.

Agresja rosyjska na Ukrainę oraz aktywność parlamentarna służąca wsparciu naszego wschodniego sąsiada były głównymi tematami rozmowy Marszałek Sejmu z szefem ukraińskiego MSZ. Elżbieta Witek podkreśliła podczas spotkania, że cała Polska jest pełna podziwu dla bohaterstwa, walki i zaangażowania narodu ukraińskiego, władz Ukrainy i ukraińskich żołnierzy.

Poinformowała, że Polska, której granicę od 24 lutego przekroczyło ponad 2,3 mln uchodźców z Ukrainy, nadal jest aktywnie zaangażowana w pomoc. Marszałek Sejmu zaznaczyła, że działalność parlamentarna w Polsce w ogromnym stopniu skoncentrowana jest wokół kwestii dotyczących sytuacji w Ukrainie. – Parlamenty krajów europejskich mają ogromną rolę do odegrania w obecnej sytuacji. Niestety niektóre z państw nie do końca zdają sobie sprawę z zagrożenia płynącego ze strony Federacji Rosyjskiej – mówiła marszałek Witek.

Elżbieta Witek zapewniła szefa ukraińskiej dyplomacji, że Sejm jest w stałej gotowości do podejmowania niezbędnych decyzji w obecnej sytuacji.

Z kolei Minister Spraw Zagranicznych Ukrainy podziękował za pomoc i okazane wsparcie ze strony obywateli polskich dla narodu ukraińskiego. Podkreślił, że ze wszystkich krajów UE, to Polska zrobiła najwięcej jeśli chodzi o bezpośrednią pomoc. Dmytro Kułeba wyraził również wdzięczność za przyjmowanie przez polski parlament ustaw mających na celu ułatwienie funkcjonowania osób, które w wyniku działań wojennych musiały opuścić Ukrainę. Podziękował również za aktywność polskich parlamentarzystów na arenie międzynarodowej jeśli chodzi o kwestie ukraińskie.

W spotkaniu uczestniczyli również deputowana Rady Najwyższej Ukrainy Mariana Bezuhla oraz ambasador Ukrainy Andrij Deszczycia.

kom/ sdd/

Data publikacji 30.03.2022, 17:27