Polityka i społeczeństwo

Co wiesz o Wielkiej Brytanii? Sprawdź się i poleć do Londynu!

16.09.2013, 14:56aktualizacja: 16.09.2013, 14:56

Jeśli wiesz co to jest "bank holiday", gdzie znajduje się siedziba królowej brytyjskiej i ilu zawodników liczy drużyna krykieta - masz szansę wygrać bilet lotniczy do Londynu w konkursie przygotowanym przez British Council.

Aby wyświetlić wersję multimedialną wiadomości, kliknij: http://www.multivu.com/mnr/62425-british-council-poland-uk-quiz.

Z okazji swojego 75-lecia w Polsce, British Council organizuje konkurs oraz quiz "UK jest OK" sprawdzający co wiemy o Wielkiej Brytanii. Pod adresem ciekawe.onet.pl/ukjestok czeka na nas 15 pytań na temat kultury, tradycji, jedzenia, sportu, muzyki i języka. Część konkursowa składa się z pytania zamkniętego i otwartego. Na zwycięzców czekają nagrody:

- za zajęcie miejsca I: lotniczy bilet powrotny z Warszawy do Londynu na 3 dni, ważny w dowolnym okresie od 12 listopada do 15 grudnia 2013 roku;

- za zajęcie II miejsca: voucher 50% zniżki na kurs językowy w szkole językowej British Council do wykorzystania w Warszawie lub Krakowie;

- za zajęcie III miejsca: voucher na egzamin IELTS (International English Language Testing System).

Konkurs trwa od 16 września do 15 października 2013 roku. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie konkursy.onet.pl.

British Council jest instytucją reprezentującą Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w zakresie współpracy kulturalnej i edukacyjnej. Celem organizacji jest budowanie relacji i wzajemnego zaufania pomiędzy Wielką Brytanią i Irlandią Północną oraz innymi krajami.

Organizacja zatrudnia 7 000 osób w ponad 100 krajach, w tym 2 000 nauczycieli, współpracuje również z tysiącami profesjonalistów i ustawodawców, jak również z milionami młodych ludzi, nauczając języka angielskiego i realizując projekty edukacyjne, społeczne oraz w zakresie kultury i sztuki.

British Council jest organizacją Zjednoczonego Królestwa z Przywilejem Królewskim (Royal Charter). Zasadniczy grant, finansowany publicznie, pokrywa niespełna 25 procent obrotu, który w ubiegłym roku wniósł 781 milionów funtów. Reszta źródeł finansowych pochodzi z płatnych usług świadczonych dla klientów na całym świecie, z kontraktów edukacyjnych i rozwojowych oraz współpracy partnerskiej z publicznymi i prywatnymi organizacjami. Całość działalności wspiera cele charytatywne organizacji oraz promuje dobrobyt i bezpieczeństwo Zjednoczonego Królestwa, a także całego świata.

Polska placówka British Council prowadzi działalność edukacyjną poprzez nauczanie języka angielskiego w renomowanych centrach językowych w Warszawie i Krakowie, współpracę z ogólnopolską siecią bibliotek partnerskich oraz ośrodkami egzaminacyjnymi oferującymi brytyjskie egzaminy językowe i zawodowe. Realizowane przez British Council projekty kulturalne, edukacyjne i społeczne mają na celu dzielenie się osiągnięciami Zjednoczonego Królestwa. W 2013 roku organizacja obchodzi 75-lecie działalności w Polsce.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie: http://www.britishcouncil.pl. British Council jest również obecny na twitter.com/plBritish, http://www.facebook.com/BritishCouncilPolska oraz blog.britishcouncil.org/polandqualityteaching.

Źródło: British Council

Kontakt dla mediów: