Polityka i społeczeństwo

Częstochowa: Stypendia dla przyszłych pielęgniarek

23.11.2021, 18:24aktualizacja: 23.11.2021, 18:35

Fot. UM Częstochowa
W ramach programu "CZĘSTOCHOWA DLA MEDYKÓW" władze miasta, poprzez propozycję stypendiów, zachęcają młodych lekarzy i pielęgniarki do podjęcia pracy w Miejskim Szpitalu Zespolonym. Pierwsze siedem studentek pielęgniarstwa zaczęło korzystać z systemu stypendialnego.

Głównym celem programu jest umożliwienie mieszkańcom i mieszkankom dostępu do wykwalifikowanej kadry medycznej. Okres pandemii dobitnie ujawnił kłopoty systemu opieki zdrowotnej w kraju, w tym zarówno braki sprzętowe, jak i kadrowe polskiej służby zdrowia. Brak wyspecjalizowanych pielęgniarek staje się coraz bardziej odczuwalny. Częstochowa chce temu lokalnie przeciwdziałać i przekonywać studentki kierunków pielęgniarskich do pozostania w mieście.

- W listopadzie 2019 i 2020 r. przedstawialiśmy pierwszych stypendystów lekarzy, a po konsultacjach ze środowiskiem pielęgniarskim rozszerzyliśmy zakres programu, zmieniając jego nazwę z "Dostępny lekarz" na "Częstochowa dla Medyków" - mówił prezydent Krzysztof Matyjaszczyk podczas spotkania ze studentkami kierunku pielęgniarskiego Uniwersytetu Jana Długosza, które pobierają już stypendium.
Podczas rozmowy z przyszłymi pielęgniarkami dziękował im za wybór tego zawodu, tak potrzebnego w Częstochowie i miejskim szpitalu.

Program „Częstochowa dla Medyków” zakłada także pomoc samorządu w szkoleniu, dokształcaniu i podnoszeniu kwalifikacji osób wykonujących zawody medyczne i z tej możliwości też będą mogły – oprócz lekarek i lekarzy - skorzystać w razie potrzeb pielęgniarki i pielęgniarze. Program będzie realizowany do 2023 roku, z uwzględnieniem możliwości jego przedłużenia na pięć lat.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.11.2021, 18:24