Polityka i społeczeństwo

Do końca maja można zgłosić projekty do konkursu Regiostars 2023

19.04.2023, 13:03aktualizacja: 19.04.2023, 14:03

Fot.: KE
Do 31 maja przyjmowane są zgłoszenia do Regiostars 2023 - corocznego konkursu KE dla najbardziej innowacyjnych projektów z Unii Europejskiej. W konkursie, uznawanym za europejski znak jakości mogą wziąć inwestycje wsparte przez fundusze europejskie.

Żeby wystartować w konkursie Regiostars projekty muszą być dofinansowane z jednego z funduszy UE: Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Sprawiedliwej Transformacji lub w ramach dowolnego komponentu programów Interreg, najwcześniej od 1 stycznia 2014 r. Uwzględniane będą tylko projekty ukończone, które wyraźnie nawiązują do jednej z sześciu kategorii nagród.

Tegoroczni uczestnicy rywalizują w sześciu kategoriach tematycznych: konkurencyjna i inteligentna Europa, zielona Europa, Europa połączona, Europa społeczna i inkluzywna, Europa bliżej obywateli oraz temat roku: Europejski Rok Umiejętności 2023.

W procesie oceny wniosków do Regiostars ważne będzie sześć głównych kryteriów:

- spójność - wkład projektu w ogólną spójność gospodarczą, społeczną i terytorialną; z perspektywy ponadregionalnej po europejską. To kryterium ocenia także wartość dodaną projektu w odniesieniu do spójności.

- znaczenie - lokalne i regionalne znaczenie projektu oraz jakość efektów końcowych oraz to w jaki sposób projekt pozytywnie wpłynął na swój region;

- innowacyjność - nowatorski charakter projektu zgodnie z wybraną kategorią nagrody. Innowacyjność może być rozumiana w kategoriach ekonomicznych, społecznych i/lub ekologicznych;

- trwałość - długoterminowy charakter projektu pod względem trwałości ekonomicznej. Należy tu wykazać podjęte w ramach projektu starania, które gwarantują trwałość jego efektów także po jego zakończeniu;

- zaangażowanie obywateli - sposób, w jaki obywatele zaangażowali się w rozwój i/lub realizację projektu;

- możliwość przenoszenia - potencjał do wdrożenia projektu w innych regionach Europy, a w najlepszym przypadku do zwiększenia jego skali i wdrożenia go w całej UE.

Organizatorem inicjatywy jest Dyrekcja Generalna ds. Polityki Regionalnej i Miejskiej (DG REGIO)

Zgłoszenia przyjmowane są do 31 maja, a ogłoszenie zwycięzców - 16 listopada podczas ceremonii Regiostars w czeskiej Ostrawie.

Więcej informacji o konkursie Regiostars 2023 można znaleźć tutaj.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 19.04.2023, 13:03