Polityka i społeczeństwo

Europosłowie chcą „bezpiecznych i higienicznych” podróży

26.03.2021, 13:55aktualizacja: 26.03.2021, 14:00

© European Union 2011 - EP
Unijne kryteria bezpiecznego i czystego podróżowania, wspólny certyfikat szczepień oraz certyfikat higieny dla przedsiębiorstw muszą być częścią nowej strategii UE dla turystyki - zaznaczył europarlament.

Rezolucja w sprawie strategii UE na rzecz zrównoważonej turystyki, została przyjęta w czwartek, 577 głosami do 31, przy 80 wstrzymujących się od głosu.

Stwierdzono w niej, że pandemia wywołana przez COVID-19 sparaliżowała sektor turystyczny w UE, co zagraża 6 milionom miejsc pracy z istniejących 27 milionów. Posłowie do PE wezwali więc do uwzględnienia sektorów turystyki i podróży w planach odbudowy oraz do rozważenia czasowego obniżenia podatku VAT na te usługi.

Turystyka “higieniczna i bezpieczna”

W związku z pandemią podróżni chcą "bezpiecznej, higienicznej i bardziej zrównoważonej turystyki", stwierdził Parlament Europejski, wzywając państwa członkowskie do niezwłocznego pełnego wdrożenia wspólnych kryteriów bezpiecznego podróżowania. Według PE, powinny one obejmować unijny protokół zdrowia i bezpieczeństwa dotyczący badań przed wyjazdem oraz wprowadzić wymóg kwarantanny jedynie w ostateczności.

Europosłowie uważają, że wzajemnie uznawane wspólne świadectwo szczepień powinno ułatwić podróżowanie i stanowić alternatywę dla testów PCR i kwarantanny. Ich zdaniem, nowy certyfikat powinien być zgodny z zasadami ochrony prywatności i danych osobowych, a jego stosowanie mogłoby się rozpocząć, w momencie uzyskania wiarygodnych dowodów na to, że osoby zaszczepione nie przenoszą wirusa.

Ponadto w rezolucji europosłowie wezwali Komisję Europejską do wprowadzenia unijnego znaku certyfikacji higieny, który mógłby poświadczać wypełnianie minimalnych norm zapobiegania i kontroli wirusa COVID-19 i mógłby pomóc przywrócić zaufanie konsumentów do sektora turystyki i podróży.

Po pandemii

Eurodeputowani z zadowoleniem przyjęli utworzenie portalu "Re-open EU" i zaapelowali do państw członkowskich UE o przekazywanie Komisji jasnych informacji w przypadku stosowania lub znoszenia ograniczeń w swobodnym przepływie osób.

Podkreślili również, że Komisja Europejska musi przygotować się na czasy po pandemii i zastąpić strategię UE dla turystyki z 2010 roku, aby utrzymać pozycję Europy jako wiodącego kierunku turystycznego. W tekście rezolucji zawnioskowano też do Komisji o utworzenie Europejskiej Agencji Turystyki, która będzie wspierać ekosystem turystyczny, promować markę europejską, dostarczać UE najnowszych danych dotyczących turystyki, pomagać małym przedsiębiorstwom w dostępie do finansowania unijnego oraz pomagać sektorowi turystycznemu w przygotowaniu się na przyszłe kryzysy.

kic/

Źródło informacji: EuroPAP News