Polityka i społeczeństwo

Festiwal Łódź Czterech Kultur - finisaż "Galerii Jeansów"

13.06.2014, 12:28aktualizacja: 13.06.2014, 12:28

W niedzielę, 15.06.2014 dzieci z bram i podwórek w centrum Łodzi podsumują projekt "Galeria Jeansów". O godz. 13:00 przy ul. Wschodniej 51 rozpocznie się finisaż społeczno-artystycznej akcji na Festiwalu Łódź Czterech Kultur 2014.

10 dni temu edukatorzy z Muzeum Sztuki w Łodzi w opuszczonym sklepie przy ul. Wschodniej otworzyli świetlicę. Co dzień kilkadziesiąt dzieci w wieku 7-14 lat przez osiem godzin poznawało świat sztuki współczesnej: dzieła i sposoby ich powstania. Wykonały kilkaset prac: kolaże, murale, instalacje przestrzenne, fotografie.

Dzięki nim opowiadają o sobie: o swoich tęsknotach, lękach, radościach, nadziejach na przyszłość. Grabie zmieniły się w superbohaterów, których dzieci z bram potrzebują. W replikach telewizorów zainstalowano wiadomości z wymarzonego, idealnego dnia, w którym politycy uśmiechają się i zawsze jest 21 stopni. Na wieszakach wiszą projekty ubrań, które będą potrzebne dzieciom za dziesięć lat: z telefonami komórkowymi i grubymi portfelami w kieszeniach. Powstała galeria otwarta jest dla publiczności festiwalowej.

Akcja nie kończy się na pracy artystycznej. Ekipa Muzeum Sztuki w Łodzi daje dzieciom czas i zainteresowanie. Na co dzień rzadko mogą na nie liczyć, mieszkając w zdegradowanym centrum miasta. Warsztatom animacyjnym towarzyszą też pozaartystyczne gesty - zupa czy makaron, często bardziej potrzebne niż działania plastyczne.

Edukatorzy Muzeum Sztuki w Łodzi wierzą, że udział w "Galerii Jeansów" pomoże dzieciom znów uwierzyć w we własne siły. "Chcemy przypomnieć, że kreatywność drzemie w każdym - mówi Leszek Karczewski, kierownik Działu Edukacji Muzeum Sztuki. - Wiem, że paleta niestandardowych możliwości, którą podsunęliśmy, wzbogaci ich samodzielny rozwój".

W finale akcji dzieci zostaną nagrodzone za wysiłek jeansami. Spodnie - symboliczny znak emancypacji - przekazała Grupa LPP. Zamknięciu "Galerii Jeansów" towarzyszyć będzie wspólne projektowanie stałej działalności twórczej świetlicy w centrum Łodzi przy ul. Wschodniej.

Data publikacji 13.06.2014, 12:28
Źródło informacji Festiwal Łódź Czterech Kultur