Polityka i społeczeństwo

KBW: gminy bardzo dobrze oceniają współpracę z Krajowym Biurem Wyborczym (komunikat)

16.02.2018, 17:39aktualizacja: 16.02.2018, 17:39

- KBW informuje:

4,91 w pięciostopniowej skali – taką ocenę uzyskało Krajowe Biuro Wyborcze wśród gmin, pytanych o współpracę z KBW przy organizowaniu wyborów. To wyniki ankiety, przeprowadzonej przez KBW w związku z realizacją przepisów ustawy budżetowej. Ankiety rozesłane zostały do 295 gmin, w których w 2017 roku przeprowadzone zostały wybory uzupełniające, ponowne i przedterminowe do organów samorządu terytorialnego.

Najlepszy wynik – prawie 93 procent odpowiedzi "bardzo dobrze" – KBW uzyskało w odpowiedzi na pytanie o ocenę przygotowania odpowiedzi na korespondencję w sprawie wcześniejszych wyborów, adresowaną do KBW. Niewiele niższe noty – 92 procent ocen bardzo dobrych – zebrały działania KBW w zakresie przygotowania organizacyjnego wyborów. 90,5 procent respondentów uznało, że KBW wykonuje bardzo dobrze obsługę finansowo-księgową w związku z wyborami przedterminowymi, ponownymi lub uzupełniającymi, a niespełna 89 procent bardzo dobrze oceniło realizację zadań KBW w zakresie wsparcia systemu informatycznego.

Wśród ocen opisowych dołączonych do ankiet przeważały pozytywne komentarze pod adresem Delegatur Krajowego Biura Wyborczego oraz profesjonalizmu i kompetencji kierownictwa i pracowników. Respondenci zwracali między innymi uwagę na szybkie udzielanie odpowiedzi na pytania czy rozwiązywanie wszelkich problemów.

Podobna ankieta przeprowadzona została przez Krajowe Biuro Wyborcze wśród Komisarzy Wyborczych. Ci z kolei ocenili współpracę z KBW na 4,97 w skali od 1 do 5. Najwięcej ocen bardzo dobrych uzyskały organizacja narad i posiedzeń organizowanych w związku z wcześniejszymi wyborami, przygotowanie organizacyjne tych wyborów oraz przygotowywanie aktów prawnych, odpowiedzi na korespondencję i obsługa finansowo-księgowa.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ march/

Data publikacji 16.02.2018, 17:39