Polityka i społeczeństwo

Komisarz UE ds. spójności: Polska prezentuje to, co najlepsze w ludzkości (wideo)

07.04.2022, 16:10aktualizacja: 07.04.2022, 16:23

PAP/Kadr z filmu
Polska prezentuje to, co najlepsze w ludzkości; wszyscy patrzymy na to z dużym szacunkiem – podkreśliła w Rzeszowie komisarz UE ds. spójności i reform Elisa Ferreira, odnosząc się do pomocy udzielanej uchodźcom wojennym z Ukrainy.

Komisarz wzięła udział w debacie z członkami Europejskiego Komitetu Regionów ws. samorządowego wymiaru kryzysu spowodowanego wojną na Ukrainie. Spotkanie było jednym z punktów dwudniowej wizyty przedstawicielki Komisji Europejskiej w Polsce.

„To prawdziwa duma dla Europy, że mają takich ludzi. Wszyscy patrzymy z dużym szacunkiem na to, co dzieje się w Polsce. Myślę, że Polska prezentuje to, co najlepsze w ludzkości” – podkreśliła unijna komisarz.

„To niesamowite, jak udało Wam się zorganizować. Zwykli ludzie otwierają swoje domy. Niesamowite, jak doskonały jest łańcuch organizacji, który widzieliśmy - od strażaków przez organizacje pozarządowe do zwykłych ludzi. To cudowne jak udało się to zorganizować w sytuacji, której nikt nie mógł przewidzieć, która jest absolutnie niesprawiedliwa dla Ukrainy. Jesteśmy z Wami. Jesteśmy razem. I myślę, że wygramy” – dodała Ferreira.

Marszałek województwa podkarpackiego podkreślił, że samorządy na poziomie lokalnym i regionalnym cały czas wspierają przyjmowanie uchodźców.

„Przypomnę, że obsługują punkty recepcyjne, ale też udzielają pomocy rzeczowej. Wszelkie zbiórki darów, przekazy środków pieniężnych są przez nas wykorzystywane do pomocy tym uchodźcom, którzy znajdują się na terenie naszego województwa i na terenie naszych samorządów. Przerzucamy także tę pomoc do zaprzyjaźnionych regionów i miast (ukraińskich), które tej pomocy potrzebują” – zaznaczył Ortyl.

Marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak wskazał, że Wielkopolska krótko po wybuchu wojny przekazała Ukrainie m.in. dwie w pełni wyposażone karetki.

„One przejechały granicę i dzisiaj służą w tym obszarze wojennym, albo tym, który nie jest objęty wojną, ale cały czas tam napływają uchodźcy” - powiedział Woźniak.

Dodał, że samorządy przekazują Ukrainie również autobusy, pomoc medyczną, żywność, odzież czy też środki służące do tymczasowego zakwaterowania.

„Jeżeli chodzi o pomoc samorządów na tym naszym granicznym froncie, to jest w zasadzie nasze życie od sześciu tygodni” – podkreślił z kolei prezydent Rzeszowa Konrad Fijołek.

„Patrzę na swoje zaangażowanie i na zaangażowanie kolegów burmistrzów (…) oni w zasadzie od sześciu tygodni angażują się w przyjęcie uchodźców, zapewnienie im opieki, zapewnienie im noclegu, pomocy humanitarnej, zdrowotnej. I robią to 24 godziny na dobę” – dodał samorządowiec.

Celem wizyty unijnej komisarz ds. spójności i reform Elisy Ferreiry w Polsce było omówienie możliwości wykorzystania funduszy UE na niezbędne działania związane z kryzysem uchodźczym i humanitarnym po rosyjskiej agresji na Ukrainę. Komisarz spotkała się m.in. z ministrem funduszy i polityki regionalnej Grzegorzem Pudą, samorządowcami i członkami Europejskiego Komitetu Reginów oraz przedstawicielami organizacji pozarządowych. Podczas wizyty w Polsce Ferreirze towarzyszył przewodniczący Komisji Rozwoju Regionalnego (REGI) Parlamentu Europejskiego Younous Omarjee.

kic/

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP