Polityka i społeczeństwo

Komisja śledcza PE ds. Pegasusa: europosłowie wybrali przewodniczącego i wiceprzewodniczących

20.04.2022, 15:54aktualizacja: 20.04.2022, 15:59

European Union 2022 - Source : EP
Na pierwszym posiedzeniu nowej komisji śledczej PE ds. wykorzystania Pegasusa i innych programów szpiegujących wybrano przewodniczącego i trzech wiceprzewodniczących.

Posiedzenie inauguracyjne nowej komisji w Parlamencie Europejskim, której zadaniem jest zbadanie sprawy stosowania oprogramowania Pegasus i innych programów szpiegowskich, odbyło się 19 kwietnia.

Posłowie wybrali eurodeputowanych, którzy będą kierować pracami komisji. Będą to: europoseł Jeroen Lenaers (EPL, Holandia), jako przewodniczący, a także trzech wiceprzewodniczących: Sándor Rónai (S&D, Węgry), Diana Riba i Giner (Zieloni, Hiszpania) oraz Moritz Körner (Renew, Niemcy).

Podczas pierwszego spotkania posłowie wysłuchali także ekspertów, którzy przedstawili wyniki swoich badań nad Pegasusem i innymi odpowiednikami oprogramowania szpiegującego. Byli nimi: Laurent Richard i Sandrine Rigaud z organizacji non-profit Forbidden Stories, John Scott-Railton z Citizen Lab oraz Donncha Ó Cearbhail z Amnesty International.

„Widzieliśmy wiele przypadków, w których niewinni ludzie, tacy jak dziennikarze i prawnicy, byli celem ataków oprogramowania szpiegującego, i jest to ogromny problem dla demokracji i praworządności. Będziemy teraz zbierać informacje o stosowaniu Pegasusa i innych podobnych programów, a następnie przekształcimy te ustalenia w użyteczne zalecenia” – powiedział nowo wybrany przewodniczący komisji Jeroen Lenaers.

Jak podkreśla Parlament Europejski, w związku z domniemanym wykorzystaniem oprogramowania szpiegowskiego do inwigilacji Pegasus przeciwko dziennikarzom, politykom, funkcjonariuszom organów ścigania, dyplomatom, prawnikom, przedsiębiorcom, przedstawicielom społeczeństwa obywatelskiego i innym obywatelom, europosłowie podjęli w marcu decyzję o powołaniu nowej komisji śledczej. Zadaniem komisji będzie zbadanie kwestii wykorzystania Pegasusa i innych programów szpiegowskich do inwigilacji oraz tego, czy ich stosowanie nie naruszyło prawa UE i praw podstawowych. Komisja ma przedstawić sprawozdanie końcowe po 12 miesiącach.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 20.04.2022, 15:54
Źródło informacji EuroPAP News