Polityka i społeczeństwo

Kongres Impact’21: wielkie nazwiska pytają o rolę człowieka w zmieniającym się świecie

28.10.2021, 14:20aktualizacja: 28.10.2021, 14:23

PAP/M. Kmieciński
Najsłynniejsza polska trenerka personalna, prezydent Poznania i założycielka Head of Foresight infuture.institute - instytutu badań nad przyszłością wystąpili na panelu poświęconym wyzwaniom związanym z postępem cywilizacyjnym w XXI wieku. W Poznaniu trwa Impact’21 – wydarzenie stanowiące platformę wymiany poglądów oraz merytorycznych dyskusji toczonych na styku biznesu, polityki, nauki i nowoczesnych technologii.

„Czarny łabędź” – to określenie nieprzewidywalnego zdarzenia o ogromnej skali i potężnych konsekwencjach, mogącego naruszyć globalną strukturę gospodarczo-społeczną. Tę definicję spełnia trwająca wciąż pandemia koronawirusa, która diametralnie zmieniła wszystkie prognozy formułowane jeszcze kilkanaście miesięcy temu. Jak przyznali wyjątkowi uczestnicy panelu „Obywatel XXI wieku - konsument, innowator, człowiek” podczas kongresu Impact’21 w Poznaniu, z wielkim prawdopodobieństwem koronawirus nie jest ostatnim „czarnym łabędziem”, z którym przyjdzie się zmierzyć ludzkości w obecnym stuleciu.

„Przyglądając się dynamicznemu rozwojowi technologii – robotyce, biotechnologii, inżynierii genetycznej, musimy zacząć przywiązywać większą wagę do kwestii natury etycznej. Jaka będzie rola człowieka w zmieniającym się świecie, możliwość zachowania przez niego prywatności w coraz bardziej cyfrowej rzeczywistości przenoszącej ludzką aktywność do aplikacji internetowych? Pojawiają się także pytania o charakterze utylitarnym – skoro już obecnie większość powtarzalnych czynności wykonują za nas maszyny, to czy pierwiastek ludzki w określonych zawodach nie stanie się niebawem zbędny?” – pytała Natalia Hatalska, analityczka, założycielka Head of Foresight infuture.institute i autorka głośnej książki pt. „Wiek Paradoksów. Czy technologia nas ocali?".

Na nabierający rozpędu postęp cywilizacyjny z perspektywy ośrodków miejskich spojrzał Jacek Jaśkowiak, prezydent miasta-gospodarza kongresu. Samorządowiec przypomniał, że to właśnie procesy urbanizacyjne w znacznej mierze określą kierunki rozwoju społeczeństwa przyszłości – w kolejnej dekadzie w samych Chinach ponad 300 milionów ludzi przeniesie się ze wsi do miast, a trend ten będzie widoczny także w krajach wysoko rozwiniętych m.in. Polsce.

„Miasta zawsze się zmieniały. Teraz ta dynamika jest większa, bo pandemia bardzo przyspieszyła niektóre procesy. Od włodarzy wymaga to szybszych i bardziej zdecydowanych reakcji. Musimy w większym stopniu wsłuchiwać się w potrzeby mieszkańców, adaptując nasze miasta do tych zmian. Przykładem może być rekordowy wzrost sprzedaży e-commerce. Dla nas to wyzwanie, chociażby pod względem odbioru odpadów i zapewnienia większej przepustowości miast” – podkreślił Jacek Jaśkowiak.

Moderujący debatę Łukasz Grass, dziennikarz radiowy i telewizyjny, zwrócił uwagę na fakt, że automatyzacja szeregu czynności wiązać się będzie z radykalną zmianą stylu życia i nawyków zakupowych. Prognozowane skrócenie czasu pracy i możliwość natychmiastowego dostępu do usług i produktów z całego świata otwierają przed konsumentami zupełnie nowe ścieżki samorealizacji i rozwoju osobistego.

„Rosnące zainteresowanie klientów ofertą moich firm, sprzedających ekologiczne produkty z różnych asortymentów, wskazuje na wzrost świadomości i odpowiedzialności konsumentów. Coraz większą wagę przywiązujemy do jakości produktów, zwracamy także uwagę na sposób jego produkcji i wpływ, jaki wywiera na środowisko. Z drugiej strony gwałtowny rozwój e-commerce spowodował, że niemal wszystkie czynności – w pracy, urzędzie, banku, możemy załatwić bez potrzeby wychodzenia z domu, co negatywnie wpływa na poziom naszej aktywności fizycznej. Popularyzacja sportu, znalezienie dodatkowych funduszy na infrastrukturę sportową oraz promowanie prozdrowotnych postaw jest kluczowe w zahamowaniu rozwoju chorób cywilizacyjnych, z którymi już dziś zmagają się najzamożniejsze społeczeństwa Zachodu” – zaznaczyła Anna Lewandowska, trenerka personalna, dietetyczna i zarazem właścicielka pięciu, odnoszących sukces, przedsiębiorstw.

Uczestnicy panelu nie odpowiedzieli – bo i odpowiedzieć nie mogli – na kluczowe obawy związane z fundamentalnymi zmianami społecznymi i ekonomicznymi, które przyniosą kolejne dekady. Zachęcali jednak do refleksji na temat potrzeby znalezienia kompromisu pomiędzy rosnącym tempem robotyzacji i informatyzacji a koniecznością zachowania przez każdego człowieka swojej prywatności i indywidualności.

W odbywający się w dniach 27-28 października w Poznaniu kongresie Impact’21 uczestniczy szerokie grono ekspertów prowadzących wielopoziomową dyskusję i wypracowujących rozwiązania, które mogą okazać się kluczowe w budowie potencjału rozwojowego polskiej gospodarki. Wśród głównych tematów tegorocznej edycji wydarzenia znajdują się m.in. nowe technologie i ich wpływ na społeczeństwo, ochrona zdrowia w kontekście pandemii koronawirusa oraz transformacja energetyczna w ramach realizacji unijnych celów klimatycznych.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE