Polityka i społeczeństwo

Konin: 100 nowych mieszkań MTBS na konińskiej Starówce

16.02.2022, 08:15aktualizacja: 16.02.2022, 08:18

Fot. UM Konin
Konińska Starówka pięknieje! W Walentynki MTBS oficjalnie oddało do użytku 100 nowych mieszkań wybudowanych na placu po byłej bazie PKS-u. Część lokatorów otrzymała dziś klucze od prezydenta Konina Piotra Korytkowskiego. – Niech się Państwu dobrze tutaj mieszka! Życzę samych szczęśliwych chwil – mówił prezydent.

Mieszkania znajdują się przy ul. Kościelnej 8, 10 oraz przy Szarych Szeregów 2F. Mają powierzchnię od 31 do 66 m². Do każdego z nich przynależna jest komórka lokatorska położona na tej samej kondygnacji. Najemcy mają możliwość skorzystania również ze wspólnych pomieszczeń przeznaczonych do przechowywania wózków i rowerów. Mieszkania zostały przygotowane tak, by można się było do nich od razu wprowadzać. Jak poinformował prezes zarządu MTBS Marek Libertowski – dla mieszkańców pozyskano dopłaty do czynszu z Funduszu Dopłat z Banku Gospodarstwa Krajowego w Warszawie.

Wokół bloku znajduje się parking oraz ścieżki pieszo-jezdne wkomponowane w bogatą szatę nasadzeń. W centralnym punkcie dziedzińca znajduje się plac zabaw dla dzieci. Są tam również ławki i stoliki parkowe, stojaki do rowerów oraz latarnie. Stałe odpady komunalne będą gromadzone w zamykanych boksach śmietnikowych oraz w pojemnikach przeznaczonych do segregowania.

Dwupiętrowe, trzykondygnacyjne, niepodpiwniczone budynki wzniesiono w technologii tradycyjnej. Projekt był konsultowany z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Elewacja nawiązuje do charakteru konińskiej Starówki i wieczorami jest podświetlana. Budynki nie mają barier architektonicznych, zostały wyposażone w cichobieżne windy osobowe przystosowane do obsługi przez osoby z niepełnosprawnością. Budynki są wyposażone w energooszczędne oświetlenie oraz monitoring wizyjny.

Budowa trwała niespełna dwa lata. Wartość inwestycji szacuje się na kwotę 28 milionów 600 tysięcy złotych.

Inwestycja została sfinansowana przy udziale Miasta Konina i Banku Gospodarstwa Krajowego w Warszawie: w postaci kredytu udzielonego przez Departament Kredytowych Programów Mieszkaniowych oraz bezzwrotnego finansowego wsparcia, tzw. grantu, z Funduszu Dopłat Departamentu Funduszy Mieszkaniowych. Autorem projektu jest Remigiusz Rogoziński „APA FORMA”, generalnym wykonawcą spółka „DEMOCO POLAND” z Tarnowa Podgórnego. Nadzór inwestorski prowadził koniński Zakład Budownictwa Ogólnego „Animar” Andrzeja Kołodziejskiego.

Inwestycja zakończyła zagospodarowywanie kwartału pomiędzy ulicami Wodną, Kościelną i Szarych Szeregów, gdzie kiedyś zlokalizowana była baza autobusów PKS, dworzec autobusowy oraz pomieszczenia handlowo-usługowe. W latach 2014-2019 MTBS wybudowało na tym terenie cztery budynki, w których jest 108 mieszkań i kilka lokali handlowo-usługowych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.02.2022, 08:15