Polityka i społeczeństwo

Konin: Zielony Orzeł dla miasta

30.11.2021, 12:18aktualizacja: 01.12.2021, 12:20

Fot. UM Konin
Zielony Orzeł dla Konina! Kapituła ekologicznego konkursu organizowanego przez ogólnopolski dziennik „Rzeczpospolita” przyznała miastu I nagrodę w kategorii „Samorząd”.

Konin otrzymał ją za „zaangażowanie w dekarbonizację regionu na skutek planów odejścia od wydobycia i spalania węgla brunatnego przez ZE PAK SA." Ogłoszenie wyników odbyło się dziś (30 listopada) i miało formę online.

- Przestawienie miasta na zielone tory to zadanie trudne, ale możliwe. Dowodzi tego 72-tysięczna wielkopolska miejscowość – czytamy w relacji z gali na stronie „Rzeczpospolitej”. Kapituła konkursu wskazała na realizowane przez nasze miasto przedsięwzięcia ekologiczne. To projekt „Ekologiczny Konin – rozwój i promocja niskoemisyjnego transportu miejskiego". Jego koszt to około 30 milionów zł, z czego unijne dofinansowanie wynosi przeszło 20 milionów zł. Dzięki temu do naszego miasta trafiło 12 ekologicznych autobusów (sześć elektrycznych i sześć hybrydowych), trzy ładowarki zainstalowane w bazie MZK. Kupiliśmy też dziewięć wiat przystankowych wraz ze stojakami na rowery, aplikację do zarządzania flotą pojazdów oraz systemem informacyjnym tablic, przebudowaliśmy 400 m ciągów pieszo-rowerowych.

Doceniono nasze plany dotyczące zakupu autobusu wodorowego, a także projekt „Zielone korytarze miejskie – klimatyczne przebudzenie w Koninie”. Przy wsparciu Funduszy Norweskich oraz EOG stworzymy 23 odcinki zielonych korytarzy miejskich o łącznej długości około 17 km, dwa parki kieszonkowe, siedem zielonych podwórek miejskich, z których każde poprzez charakter zagospodarowania będzie miało swój temat przewodni, np. woda, powietrze, człowiek jako część natury. Na Pociejewie wybudujemy trzy tężnie.

Dziękując Kapitule i redakcji „Rzeczpospolitej” za docenienie Konina, prezydent Piotr Korytkowski podkreślił, że działania miasta wynikają z konsekwentnej realizacji zapisów strategii rozwoju – Konin Zielone Miasto Energii. - Trzy lata temu rozpoczęliśmy intensywne prace nad stworzeniem nowej strategii rozwoju miasta poprzez szerokie konsultacje. Mieszkańcy odpowiedzieli, że chcą być miastem ekologicznym – podsumowuje prezydent Konina, Piotr Korytkowski. Dodajmy, że w kategorii „Samorządy” wyróżnienie otrzymało Nakło nad Notecią i Rybnik.

Prócz samorządów Kapituła nagrodziła też osoby i firmy zaangażowane w walkę o klimat. W tym roku konkurs poszerzyła też o kategorie: "Tytanka" – nagroda dla kobiet aktywnie działających na rzecz ochrony klimatu, "In memoriam" – ku pamięci osób nieżyjących, które przez wiele lat aktywnie działały na rzecz środowiska.

Data publikacji 30.11.2021, 12:18
Źródło informacji Konin