Polityka i społeczeństwo

Konkurs 2015 Clean Tech Competition stawia uczniom wyzwanie "nakarmienia świata" poprzez innowacje

01.10.2014, 14:26aktualizacja: 01.10.2014, 14:26

NOWY JORK, 1 października 2014 r. /PRNewswire/ - The Center for Science Teaching and Learning (CSTL) (Centrum Nauki, Nauczania i Uczenia się) z podekscytowaniem ogłasza konkurs 2015 Clean Tech Competition. Tego roku uczniowie zmierzą się z wyzwaniem "nakarmienia świata" ("Feed the World") poprzez opracowanie innowacyjnego rozwiązania problemów związanych z żywnością, które wpływają na ludzkie życia. Konkurs ten jest unikatową, światową inicjatywą dla uczniów z całego świata, którzy będą mieli szansę wygrać nagrody sięgające 10 tys. USD.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140930/149423

Informacje szczegółowe nt. konkursu:

• Zespoły składające się z 1 - 3 uczniów w wieku 15 - 18 lat składają swoje propozycje na piśmie;
  • Internetowa rejestracja ma miejsce w lutym 2015 r., a prace muszą zostać złożone do marca 2015 roku;
  • 10 najlepszych zespołów otrzymuje stypendium. Każdemu zespołowi przydzielany jest doradca w dziedzinie nauki, technologii, inżynierii i matematyki (STEM), który pomaga przekuć propozycje w projekty;
  • Uczniowie przedstawiają swoje prototypy jury na imprezie finałowej, która odbędzie się w Filadelfii (Pensylwania) w maju 2015 roku.

Nagrody

Półfinaliści otrzymają 300 USD, a finaliści od 1 000 do 10 000 USD. Każdy z zespołów uczestniczących w finale może nominować swoją placówkę edukacyjną do otrzymania dotacji w wysokości 1 000 USD. Zwycięski zespół otrzyma szansę uczestnictwa w Ciągłym Programie Mentorskim, który pomoże im dalej rozwijać swoje pomysły i wiedzę naukową.

Podsumowanie edycji 2014

W ubiegłym roku konkurs skupiający się na kwestii "Rozwiązania problemu zanieczyszczenia" ("Solution to Pollution"), przyciągnął uczestników ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Irlandii i Bułgarii. Dotychczasowi uczestnicy wskazali na bardzo dobre doświadczenia, które wynieśli z konkursu Clean Tech Competition. "Nauczyłam się krytycznego myślenia i opracowałam innowacyjne i praktyczne rozwiązania" - powiedziała Ding Yue (Stella) Kee, członkini zespołu "Anti Ionisers", który zajął 2. miejsce.

CSTL

The Center for Science Teaching and Learning (CSTL) (www.cstl.org) organizacja typu non-profit, której misją jest zachęcanie do poznawania nauk przyrodniczych i doskonalenia umiejętność czytania i pisania. CSTL jest administratorem konkursu Clean Tech Competition.

Źródło: Center for Science Teaching and Learning

Data publikacji 01.10.2014, 14:26