Polityka i społeczeństwo

Kontrolerzy ruchu lotniczego pomogą rodzinom ukraińskich kontrolerów

24.02.2022, 14:24aktualizacja: 24.02.2022, 14:31

W związku z rozpoczętymi dziś działaniami militarnymi na Ukrainie i potrzebą wsparcia dla ofiar agresji ze strony Rosji, kontrolerzy ruchu lotniczego Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej pomogą rodzinom kontrolerów zza naszej wschodniej granicy.

We samym Lwowie w służbie kontroli ruchu lotniczego pracuje 130 osób. W rozmowie z kontrolerami z Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej powiedzieli, że choć sami nie opuszczą kraju to ich rodziny na czas wojny wyjadą z terytorium Ukrainy.

„Znamy się i przyjaźnimy od wielu lat. To oczywiste, że w obecnej sytuacji mogą liczyć na nasze pełne wsparcie. Nasi koledzy ze Związku Zawodowego Kontrolerów Ruchu Lotniczego już szukają odpowiedniego zakwaterowania. Pomogą także w zorganizowaniu opieki medycznej i prawnej, czy zapewnieniu kontynuacji nauki dla dzieci. Mowa w sumie o kilkuset osobach” – mówi Maciej Sosnowski, przewodniczący ZZKRL.

Dobre relacje pomiędzy kontrolerami ruchu powietrznego Polski i Ukrainy mają długą tradycję.

„Współpracowaliśmy razem przy wielu projektach. W 2016 r. byłem gościem honorowym podczas otwarcia nowego centrum kontroli lotów. W ramach programu SESAR pomagaliśmy modernizować infrastrukturę do zarządzania ruchem lotniczym w Ukrainie. Wspieraliśmy naszych ukraińskich kolegów we włączeniu struktur przestrzeni powietrznej Ukrainy do projektu Free Route Airspace, w skład którego oprócz Polski wchodzi także Litwa” – dodaje Sosnowski.

W związku z rozpoczętymi dziś przez wojsko Federacji Rosyjskiej działaniami militarnymi na Ukrainie nastąpiło zamknięcie przestrzeni powietrznej. W związku z tym kolejne linie lotnicze odwołują loty. LOT zdecydował o zawieszeniu rejsów do Lwowa, Kijowa oraz Odessy. Połączenia odwołały już także Wizz Air oraz Ryanair. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Lotniczego (EASA) ostrzegła linie lotnicze, aby zachowały „szczególną ostrożność” w przestrzeni powietrznej w promieniu 100 mil morskich (185 km) od granicy białorusko-ukraińskiej i rosyjsko-ukraińskiej.

Związek Zawodowy Kontrolerów Ruchu Lotniczego

ZZKRL – największa i z najdłuższą historią organizacja zrzeszająca kontrolerów ruchu lotniczego oraz personel wsparcia operacyjnego. Przez ponad 30 lat swojej działalności związek realizował zadania, mające na celu: zapewnienie bezpieczeństwa w ruchu lotniczym oraz obronę praw pracowniczych. W ZZKRL zrzeszeni są najwyższej klasy specjaliści. W swojej codziennej pracy dbają o zapewnienie bezpieczeństwa „na niebie”, koordynując operacje lotnicze. W czasach powszechnej dostępności lotnictwa jako środka transportu oraz dynamicznego rozwoju technologicznego, odpowiedzialnie podejmują oraz aktywnie uczestniczą we wprowadzaniu niezbędnych kwestii dot. koniecznych zmian w branży. Celem podejmowanych przez nich aktywności zawsze jest zapewnienie jak najwyższego stopnia bezpieczeństwa wszystkim użytkownikom przestrzeni powietrznej i nienaruszalność oraz udoskonalanie procedur.

KONTAKT:

Dział Komunikacji ZZKRL