Polityka i społeczeństwo

KPRM: Komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

24.10.2023, 15:30aktualizacja: 24.10.2023, 15:31

Kancelaria Premiera informuje:

Rząd chce pomóc polskim rodzinom, które mają kredyty hipoteczne i przedłużyć wakacje kredytowe na 2024 r. Zawieszenie spłaty kredytu w przyszłym roku będzie możliwe tak, jak w 2023 r., czyli w jednym miesiącu w jednym kwartale.

Podczas dzisiejszego posiedzenia rząd przyjął:

- projekt ustawy o zmianie ustawy o finansowaniu społecznościowym dla przedsięwzięć gospodarczych i pomocy kredytobiorcom;

- uchwałę zmieniającą uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą „Program wsparcia oddziałów psychiatrycznych dla dzieci i młodzieży na lata 2022–2023;

- uchwałę zmieniającą uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego na lata 2023–2032 pod nazwą „Narodowy Program Transplantacyjny;

- uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pn. „Budowa Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 - Oddziału Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku” na lata 2023-2027;

- uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Budowa i utrzymanie Archiwów Państwowych w formule partnerstwa publiczno-prywatnego”;

- uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego – „Program inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny. Etap II 2024–2030”;

- uchwałę w sprawie przyjęcia Koncepcji zapewnienia taboru pasażerskiego w związku z realizacją programu CPK.

godl/

Data publikacji 24.10.2023, 15:30