Polityka i społeczeństwo

KPRM: Sztab kryzysowy we Wrocławiu – koordynacja i wsparcie (komunikat)

16.09.2024, 20:26aktualizacja: 16.09.2024, 20:27

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Państwo monitoruje sytuację i podejmuje działania mające na celu ochronę mieszkańców. Wprowadzone zostały odpowiednie środki umożliwiające skuteczne wsparcie oraz zmierzenie się z sytuacją kryzysową. Mieszkańcy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe w wysokości nawet do 210 tysięcy złotych. Rząd pracuje również nad wprowadzeniem zerowej stawki VAT dla darowizn i usług na rzecz pomocy poszkodowanym w skutek powodzi. Dla bezpieczeństwa zostanie wprowadzony zakaz przebywania na wałach przeciwpowodziowych. Policja i prokuratura będą współpracować w celu zabezpieczenia mienia pozostawionego przez ewakuowanych mieszkańców. Premier zapowiedział, że wszelkie akty szabrownictwa będą surowo karane.

Sztab kryzysowy

Premier D. Tusk zwołał sztab kryzysowy we Wrocławiu. Podczas spotkania omówiono bieżącą sytuację w związku z powodzią. W odprawie uczestniczyli m.in.: Wicepremier, Minister Obrony Narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Tomasz Siemoniak, Minister Infrastruktury Dariusz Klimczak, wojewodowie z dotkniętych powodzią terenów, przedstawiciele policji, straży pożarnej, wojska, w tym Wojsk Obrony Terytorialnej, Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych czy PGW Wody Polskie.

"Ze strony rządu będziemy robili wszystko, aby jak najlepiej koordynować nasze działania i mobilizować wszędzie tam, gdzie potrzeba naszych urzędników, wolontariuszy i służby do jak najlepszego i najbardziej efektywnego działania" - podkreślił podczas sztabu kryzysowego Premier.

Już od środy (11.09) zwoływane były sztaby kryzysowe na poziomie województw, powiatów i gmin oraz przygotowywane były działania służb. Szef rządu apelował, aby wszyscy, którzy współpracują przy obecnym zagrożeniu, w sposób bardzo precyzyjny weryfikowali wszystkie informacje.

Stan klęski żywiołowej dla bezpieczeństwa mieszkańców

Rada Ministrów przyjęła dzisiaj rozporządzenie w sprawie wprowadzenia stanu klęski żywiołowej na obszarze części województwa dolnośląskiego, opolskiego oraz śląskiego. (na żółto do podlinkowania

"Ogłosiliśmy stan klęski żywiołowej na okres 30 dni od dzisiaj" - przekazał szef rządu.

Miejsca obecnie objęte stanem klęski żywiołowej to:

w województwie dolnośląskim – powiaty kamiennogórski, karkonoski, kłodzki, lwówecki, wałbrzyski i ząbkowicki oraz miasta na prawach powiatu Wałbrzych i Jelenia Góra;

w województwie opolskim – powiaty głubczycki, nyski i prudnicki oraz gmina Strzeleczki w powiecie krapkowickim;

w województwie śląskim – powiaty bielski, cieszyński, pszczyński i raciborski oraz miasto na prawach powiatu Bielsko-Biała.

Sytuacja w innych gminach i powiatach jest analizowana na bieżąco. Lista obszarów objętych stanem klęski żywiołowej może być rozszerzana.

"Postanowiliśmy działać oczywiście elastycznie. Sytuacja jest ciągle dynamiczna w niektórych miejscach. W ostatniej chwili dołączyliśmy także powiat lwówecki. W związku z sytuacją na tamie i sytuacją elektrowni, ale oczywiście też okolicznych miejscowości" - powiedział Donald Tusk.

Wprowadzenie stanu klęski żywiołowej pozwoli na sprawniejsze działanie służb, aby chronić życie i zdrowie ludzi oraz ich mienie.

Pomoc dla poszkodowanych – nawet do 210 tysięcy złotych

Rząd zwiększył pomoc, o którą mogą ubiegać się osoby poszkodowane przez powodzie. Pomoc doraźna z tytułu pomocy społecznej wyniesie 8 tysięcy złotych. Można ubiegać się również o wsparcie 2 tysięcy złotych z tytułu zasiłku powodziowego. Łącznie to 10 tysięcy złotych wsparcia.

"Bardzo nam zależy, aby procedury były możliwie przyjazne dla każdego, kto się zgłosi. Zadaniem wójta, burmistrza, prezydenta oraz ośrodków pomocy społecznej będzie przede wszystkim jak najszybsze dostarczenie tej pomocy. (...) Pamiętajcie Państwo, że chodzi przede wszystkim o to, żeby ta pomoc dotarła szybko" - podkreślił Prezes Rady Ministrów.

Zapewniona będzie również bezzwrotna pomoc finansowa na remonty mieszkań czy odbudowę zabudowań gospodarczych w wysokości 100 tysięcy złotych. Będzie można również ubiegać się o wsparcie w wysokości 200 tysięcy złotych na odbudowę budynków mieszkalnych.

"Minister Finansów poinformował mnie, że zagwarantowaliśmy miliard złotych. (…) Środków nie zabraknie z tytułu tej doraźnej pomocy oraz innych narzędzi. Jest to dla nas bardzo ważne - zarówno prostota, szybkość i pewność finansowania tej pomocy" - zaznaczył Premier.

Trwają prace nad wprowadzeniem 0 proc. VAT dla darowizn towarów i usług przekazanych w ramach pomocy poszkodowanym wskutek powodzi.

Działania służb w związku z powodzią

Państwowa Straż Pożarna, Ochotnicza Straż Pożarna, Wojsko Polskie i Policja współpracują, aby zabezpieczyć tereny zagrożone oraz usunąć skutki powodzi. Prokuratura wraz z policją podkreślają, że użyją wszystkich dostępnych środków wobec szabrowników, tak aby chronić mienie pozostawione przez ludzi, którzy musieli opuścić swoje domy.

"Prokurator Generalny zapewnił mnie - w ramach oczywiście istniejącego prawa - że każdy taki przypadek będzie ścigany bezwzględnie i będzie traktowany, jako przestępstwo zasługujące na najwyższą dopuszczalną prawem karę. Policja jest także przygotowana do tego, żeby działać szybko" - przekazał szef rządu.

Premier Donald Tusk zapewnił, że zostaną zabezpieczone środki na wynagrodzenia dla strażaków, którzy pracują nadgodzinowo. Wynagrodzenia za nadgodziny będą przyznawane również innym służbom na podstawie odpowiedniej ewidencji.

"Zaczniemy oczywiście od straży pożarnej, ale będę prosił o ewidencję ze strony wszystkich służb. Chodzi oczywiście o tych, którzy są na wałach, w wioskach i miasteczkach, którzy nie śpiąc, naprawdę ciężko pracują całą dobę - żeby do nich trafiło wynagrodzenie wynikające z nadgodzin i tego wyjątkowego wysiłku" - powiedział Prezes Rady Ministrów.

Dodatkowym wsparciem dla polskich służb, czyli strażaków i policjantów jest darmowe paliwo na stacjach Orlen w miejscach dotkniętych powodzią.

"Potwierdziłem, że spółka Orlen dysponuje bezpłatnym paliwem w województwach opolskim, śląskim i dolnośląskim oraz na wybranych stacjach w Małopolsce. Bezpłatne paliwo dla straży pożarnej, ochotniczej straży pożarnej i policji, które uczestniczą w akcjach" - przekazał Premier.

Sytuacja na pograniczu polsko-czeskim jest dodatkowo monitorowana przy użyciu śmigłowców.

Wsparcie i współpraca międzynarodowa

Podczas rozmowy szefa polskiego rządu z przewodniczącą Komisji Europejskiej, Ursula von der Leyen zaoferowała wykorzystanie Unijnego Mechanizmu Ochrony Ludności. Propozycje wsparcia złożyły również inne kraje.

"Ten mechanizm pomocowy - Civil Protection Mechanism, gdzie można aplikować o różnego typu pomoc w sprzęcie, w ludziach. (...) Wiem, że na razie radzimy sobie i że nie ma potrzeby korzystania z pomocy międzynarodowej" - poinformował Donald Tusk.

Premier jest w stałym kontakcie z premierami innych państw dotkniętych powodzią. W trakcie przerwy w posiedzeniu sztabu kryzysowego odbył rozmowę z Premierem Słowacji Robertem Fico.

Apel o niewchodzenie na wały

Sytuacja zmienia się z minuty na minutę. Są osoby, które uprawiają turystykę powodziową. W ten sposób stwarzają zagrożenie dla siebie i innych. Po posiedzeniu sztabu kryzysowego zostaną podjęte decyzje prawne, które wprowadzą zakaz przebywania na wałach przeciwpowodziowych.

"Wprowadziliśmy stan klęski żywiołowej, bo zgodnie z tym rozporządzeniem będziemy mieli także możliwość wprowadzenia zakazu przebywania na wałach poza osobami, które są tam ze względów służbowych" - przekazał Prezes Rady Ministrów.

Kolejny sztab kryzysowy z udziałem Premiera zaplanowany jest jutro na godzinę 7.00.

kom/ bk/ jpn/

Data publikacji 16.09.2024, 20:26