Polityka i społeczeństwo

KPRP ws. uroczystości na pl. Piłsudskiego w dniu 1 września 2019 (komunikat)

31.08.2019, 17:54aktualizacja: 31.08.2019, 17:54

- Kancelaria Prezydenta RP informuje:

Osoby zainteresowane udziałem w uroczystościach na pl. Piłsudskiego w Warszawie, gdzie 1 września 2019 r. o godz. 11.45 rozpoczną się główne obchody 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej, będą mogły wejść do sektora od strony Krakowskiego Przedmieścia (ulicą gen. Michała Tokarzewskiego-Karaszewicza). Przygotowano tam dla publiczności sześć tysięcy miejsc.

Każda z osób, która chce wejść do tego sektora, będzie musiała poddać się kontroli pirotechnicznej oraz zaakceptować regulamin uroczystości, zamieszczony na stronie prezydent.pl.

Przebieg obchodów będzie też można śledzić z Ogrodu Saskiego (bez kontroli pirotechnicznej), ale przebywanie na terenie ogrodu możliwe będzie tylko do wysokości fontanny. Stanie tam też jeden z telebimów, który transmitować będzie wydarzenia na pl. Piłsudskiego, drugi telebim ulokowany zostanie przy Krakowskim Przedmieściu.

Na uroczystościach w Warszawie spodziewanych jest ok. 40 delegacji zagranicznych, tj. około 250 gości z całego świata (m.in. prezydentów, premierów, przewodniczących parlamentów, ministrów spraw zagranicznych, ministrów obrony narodowej, a także specjalnych wysłanników rodzin królewskich z Europy). Zaplanowano wystąpienia Prezydenta Andrzeja Dudy i Prezydenta Niemiec Franka-Waltera Steinmeiera oraz Wiceprezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Michaela Pence'a.

kom/ plp/ par/

Data publikacji 31.08.2019, 17:54