Polityka i społeczeństwo

Lubelskie: jest zaktualizowany harmonogram programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027

17.03.2023, 10:03aktualizacja: 17.03.2023, 10:04

Fot. UMWL
Zarząd Województwa Lubelskiego przyjął zaktualizowany Harmonogram naborów wniosków o dofinansowanie dla programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. W tym roku ruszy 11 naborów.

Harmonogram uwzględnia nabory wniosków, których ogłoszenie planowane jest w ciągu najbliższych 12 miesięcy. W I kwartale 2023 roku ogłoszonych zostanie 11 naborów, w tym 8 w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz 3 w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Pierwsze nabory rozpoczną się w marcu 2023 roku. Projekty będą wybierane zarówno w trybie konkurencyjnym, jak i niekonkurencyjnym.

W planach jest m.in. 187 mln zł na projekty z zakresu gospodarki ściekowej w aglomeracjach od 10 do 15 tys. mieszkańców (marzec 2023 r.), 72 mln zł na inwestycje ograniczające indywidualny ruch zmotoryzowany i zwiększające ruch pieszy i rowerowy w centrach miast i ich obszarach funkcjonalnych (wrzesień 2023 r.), 70 mln zł na projekty z zakresu gospodarki odpadami (grudzień 2023 r.) czy 14 mln zł na modernizację energetyczną budynków użyteczności publicznej (maj 2023 r.).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 17.03.2023, 10:03