Polityka i społeczeństwo

Lublin: trzy inwestycje warte 120 mln zł w szpitalu przy al. Kraśnickiej

15.02.2023, 13:30aktualizacja: 15.02.2023, 14:31

Fot. rpo.lubelskie.pl
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie prowadzi trzy duże inwestycje. Największa to budowa budynku zabiegowo-anestezjologicznego o wartości 83 mln zł. Dwie pozostałe inwestycje dotyczą gruntownej modernizacji szpitalnej kuchni oraz pralni. Wyniosą łącznie 36,9 mln zł.

„Priorytetem Zarządu Województwa Lubelskiego jest sprawna i efektywnie funkcjonująca ochrona zdrowia. To także poprawa warunków leczenia i hospitalizacji pacjentów, a także podnoszenie jakości świadczeń zdrowotnych. To właśnie dzieje się w szpitalu przy al. Kraśnickiej, gdzie w szybkim tempie powstaje nowoczesne i komplementarne centrum lecznicze” – powiedział Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.

Umowa na budowę budynku zabiegowo-anestezjologicznego została podpisana w sierpniu ubiegłego roku. Wykonawca, firma Strabag, ma zakończyć inwestycję w ciągu 15 miesięcy. Dzisiaj na zwieńczeniu pięciokondygnacyjnego obiektu (w tym dwa piętra podziemne) została umieszczona tradycyjna wiecha.

W bloku R, bo taką nazwę nosi w szpitalnej terminologii, nowy budynek znajdzie się przede wszystkim blok operacyjny, w skład którego wejdzie 5 sal operacyjnych z pomieszczeniami funkcyjnymi. Powstała także sala hybrydowa z możliwością montażu robota chirurgicznego i urządzeń do neuronawigacji oraz tomografii śródoperacyjnej. Zostanie tu również zlokalizowany Oddział Intensywnej Terapii i Anestezjologii obejmujący 18 łóżek usytuowanych w zespołach 2- i 4-łóżkowych oraz Centralna Sterylizatornia z bezpośrednią komunikacją z nowym blokiem operacyjnym. Budynek zostanie skomunikowany z pozostałą częścią szpitala.

„Dzięki tej inwestycji w naszym szpitalu zyskujemy nowoczesny i bardzo potrzebny obiekt, co pozwoli nam na znaczne zwiększenie ilości przeprowadzanych operacji, również przy użyciu robota da Vinci„” – podkreślił dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego Piotr Matej.

Równolegle przebiega generalny remont pomieszczeń kuchni i pralni. Do tej pory zarówno usługi żywienia pacjentów, jak i prania pościeli oraz bielizny szpitalnej były zlecane firmom zewnętrznym. W przypadku tej drugiej usługi wykonawcą było przedsiębiorstwo z Leżajska. Jeszcze w tym roku to się zmieni i będzie zlokalizowane na miejscu, w całkowicie zmodernizowanych i wyposażonych w nowy sprzęt pomieszczeniach. O skali przedsięwzięcia świadczy fakt, że zostaną zdemontowane ściany działowe, została wymieniona stolarka okienna i drzwi oraz wszystkie instalacje, wzmocnione zostaną stropy, a także wymieniony dach.

„Projekt jest bardzo istotny z dwóch powodów: po pierwsze zapewnia w kompleksowy sposób bezpieczeństwo epidemiologiczne szpitala, a jakie to jest ważne, przekonaliśmy się w czasie pandemii. Ponadto dzięki nowej inwestycji zostaną w znaczący sposób ograniczone koszty funkcjonowania szpitala” – powiedział marszałek Jarosław Stawiarski.

Modernizacja kuchni i pralni wyniesie 36,9 mln zł, a większość środków – aż 25,5 mln zł – została przyznana z Rządowego Funduszu Polski Ład. Pozostałą kwotę (11,4 mln zł) dołożył Samorząd Województwa Lubelskiego. Z kolei blisko 83 mln zł na powstanie bloku R to pieniądze z Unii Europejskiej (przy wartości całego projektu wynoszącej prawie 83,6 mln zł).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 15.02.2023, 13:30