Polityka i społeczeństwo

MAC ws. Komisji Wspólnej Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych (komunikat)

22.09.2015, 18:07aktualizacja: 22.09.2015, 18:07

- MAC informuje:

Podczas jubileuszowego posiedzenia Komisji Wspólnej Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych - na wniosek ministra administracji i cyfryzacji Andrzeja Halickiego - siedem osób, reprezentujących mniejszości narodowe i etniczne, zostało odznaczonych Krzyżami Zasługi za działania na rzecz zachowania i rozwoju tożsamości kulturowej mniejszości narodowych i etnicznych. Uroczystość miała miejsce 22 września br. w Warszawie.

Złoty Krzyż Zasługi otrzymali: Romana Obrocka (mniejszość ormiańska) i Jarosław Trochanowski (mniejszość łemkowska).

Srebrny Krzyż Zasługi odebrali: Roman Chojnacki (mniejszość romska) oraz Elżbieta Tomczuk (mniejszość ukraińska).

Brązowym Krzyżem Zasługi zostali odznaczeni: Jan Adamowicz (mniejszość tatarska), Dżenneta Bogdanowicz (mniejszość tatarska), a także Józef Adam Dubiński (mniejszość ormiańska).

Odznaczenia wręczył Stanisław Huskowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Administracji i Cyfryzacji, który powiedział: „Chciałbym bardzo podziękować osobom odznaczonym i wyróżnionym. Niektóre z nich współpracują z Komisją Wspólną Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych od początku jej istnienia, czyli od 10 lat, inne natomiast dopiero zaczęły tę współpracę. Wszystkie te osoby jednak są ważne, gdyż w przypadku każdej z tych osób wkład pracy w funkcjonowanie Komisji jest znaczący”.

Minister Huskowski, przypominając o 10 jubileuszu Komisji, podkreślił, że „dzięki Komisji udało się wiele spraw omówić i rozwiązać.”

Podczas spotkania Komisji Wspólnej Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych 47 osobom wręczone zostały także dyplomy z wyróżnieniami.

Komisja Wspólna Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych, utworzono na podstawie art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 6 stycznia 2005 r. o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym jako organ opiniodawczo-doradczy Prezesa Rady Ministrów.

W skład Komisji Wspólnej wchodzą przedstawiciele organów administracji rządowej oraz przedstawiciele mniejszości narodowych i etnicznych, a także przedstawiciele społeczności posługującej się językiem regionalnym.

Członków Komisji Wspólnej powołuje i odwołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw wyznań religijnych oraz mniejszości narodowych i etnicznych. Współprzewodniczącymi Komisji Wspólnej są przedstawiciel ministra właściwego do spraw wyznań religijnych oraz mniejszości narodowych i etnicznych oraz przedstawiciel mniejszości i społeczności posługującej się językiem regionalnym.

Do zadań Komisji Wspólnej należy m.in.: wyrażanie opinii w sprawach realizacji praw i potrzeb mniejszości, w tym ocena sposobu realizacji tych praw oraz formułowanie propozycji w zakresie działań zmierzających do zapewnienia realizacji praw i potrzeb mniejszości; opiniowanie programów służących tworzeniu warunków sprzyjających zachowaniu i rozwojowi tożsamości kulturowej mniejszości oraz zachowaniu i rozwojowi języka regionalnego; opiniowanie projektów aktów prawnych dotyczących spraw mniejszości; opiniowanie wysokości i zasad podziału środków przeznaczonych w budżecie państwa na wspieranie działalności zmierzającej do ochrony, zachowania i rozwoju tożsamości kulturowej mniejszości oraz zachowania i rozwoju języka regionalnego; podejmowanie działań na rzecz przeciwdziałania dyskryminacji osób należących do mniejszości.

W celu realizacji swoich zadań Komisja Wspólna współdziała z organami administracji rządowej i samorządu terytorialnego oraz organizacjami społecznymi.

Inauguracyjne posiedzenie Komisji Wspólnej Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych odbyło się 21 września 2005 r. Dotychczas przeprowadzono pięćdziesiąt jeden spotkań Komisji Wspólnej w pełnym składzie. Ponadto współprzewodniczący Komisji Wspólnej, będący przedstawicielem mniejszości i społeczności posługującej się językiem regionalnym, wielokrotnie korzystał z możliwości zwołania posiedzeń, w których udział brali wyłącznie przedstawiciele strony mniejszościowej.

Komisja Wspólna w swoich pracach duży nacisk kładzie na kwestie związane z nauczaniem języków mniejszości narodowych i etnicznych oraz języka regionalnego. W trakcie posiedzeń poruszano m.in. kwestie edukacji przedszkolnej, filologii mniejszościowych, powoływania instytucji kultury, wsparcia metodycznego dla nauczania mniejszości, podstaw programowych do nauczania języków mniejszości oraz przygotowywania programów nauczania szkolnego i przedszkolnego.

Komisja Wspólna interesuje się także procesem implementacji ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym. Podczas posiedzeń prezentowane są również sprawozdania z działalności pełnomocników wojewodów do spraw mniejszości narodowych i etnicznych.

Komisja Wspólna zajmuje się też respektowaniem przez Polskę zapisów konwencji międzynarodowych chroniących mniejszości oraz omawia działalność poszczególnych resortów na rzecz mniejszości narodowych i etnicznych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ tnt/

Data publikacji 22.09.2015, 18:07