Polityka i społeczeństwo

MAP: LW Bogdanka niebawem trafi do Skarbu Państwa (komunikat)

10.10.2023, 17:51aktualizacja: 11.10.2023, 09:50

- Ministerstwo Aktywów Państwowych informuje:

- Gratuluje wszystkim stronom. Jesteśmy już prawie na finale tego przedsięwzięcia, na ostatniej prostej. Pozostało już tylko formalne podpisanie umowy zbycia akcji ale dokonamy tego w ciągu najbliższych tygodni – mówi minister aktywów Jacek Sasin.

Sprawa dotyczy przejęcia od Enei przez Skarb Państwa pakietu większościowego akcji kopalni Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. W ramach obywających się przekształceń w ministerstwie aktywów państwowych podpisano 3 dokumenty: pomiędzy MAP – i ENEĄ, pomiędzy MAP – i stroną społeczną oraz pomiędzy Bogdanką – a stroną społeczną. Minister Jacek Sasin podziękował wiceministrowi Markowi Wesołemu za prowadzone negocjacje ze strona społeczną i doprowadzenie do dzisiejszej uroczystości.

- Dzięki Bogdance zapewniamy paliwo przejściowe jakim jest węgiel, podczas transformacji sektora energetycznego. Tym samych zapewniamy bezpieczeństwo i suwerenność energetyczną państwa i Polaków. Bez energii nie ma działań militarnych i nie ma bezpiecznej Polski - uzasadnia minister Jacek Sasin

Podpisany, pomiędzy MAP a ENEĄ, dokument stanowi potwierdzenie intencji Skarbu Państwa wyrażonych w uchwale Rady Ministrów z dnia 14 kwietnia 2022 r., a także liście intencyjnym z dnia 18 czerwca 2022 r. w sprawie nabycia przez Skarb Państwa od ENEA S.A. akcji LW „Bogdanka” S.A. Jednocześnie umowa określa szczegółowe zasady współpracy pomiędzy MAP a Spółką w trwającym procesie zmian właścicielskich. Tym samym to kolejny ważny krok przybliżającym do sfinalizowania transakcji służącej zwiększeniu bezpieczeństwa energetycznego państwa i sprawiedliwej transformacji krajowego sektora energetycznego.

- Bogdanka ma przed sobą duże możliwości rozwojowe i czeka ją bardzo dobra przyszłość – mówi minister Jacek Sasin. W dokumencie podkreślono wagę i zasadność podjęcia działań zmierzających do ochrony strategicznej spółki LW Bogdanka S.A. przed ewentualnymi planami prywatyzacji oraz zabezpieczenia słusznego interesu strony społecznej w przypadku realizacji takich planów.

- Przeprowadzone wcześniej rozmowy ze stroną społeczną a dziś podpisanie tych dokumentów wprowadzają spokój społeczny towarzyszący tej transakcji, bo ludzie muszą wiedzieć co ich czeka i chcą być zabezpieczeni podczas tych przekształceń – argumentuje wiceminister aktywów państwowych Marek Wesoły.

ab/ mmu/

Data publikacji 10.10.2023, 17:51