Polityka i społeczeństwo

MAP: proces wyceny większościowego pakietu kontrolnego akcji LW Bogdanka trwa. Nie podpisano umowy przedwstępnej pomiędzy Skarbem Państwa a Enea SA (komunikat)

11.10.2023, 12:52aktualizacja: 11.10.2023, 12:54

- Ministerstwo Aktywów Państwowych informację:

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni medialnej nieprawdziwymi informacjami dot. przejęcia od Enei przez Skarb Państwa pakietu większościowego akcji kopalni Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A., Ministerstwo Aktywów Państwowych informuje, że wczoraj nie doszło do podpisania umowy przedwstępnej pomiędzy Skarbem Państwa a Enea SA. Podkreślamy, że proces wyceny większościowego pakietu kontrolnego akcji LW Bogdanka cały czas trwa.

Wczoraj Ministerstwo Aktywów Państwowych i Enea SA podpisały porozumienie o współpracy, które stanowi potwierdzenie intencji Skarbu Państwa wyrażonych w uchwale Rady Ministrów z dnia 14 kwietnia 2022 r., a także liście intencyjnym z dnia 18 czerwca 2022 r. w sprawie nabycia przez Skarb Państwa od ENEA S.A. akcji LW „Bogdanka” S.A. Jednocześnie umowa określa szczegółowe zasady współpracy pomiędzy MAP a Spółką w trwającym procesie zmian właścicielskich. Tym samym to kolejny ważny krok przybliżającym do sfinalizowania transakcji służącej zwiększeniu bezpieczeństwa energetycznego państwa i sprawiedliwej transformacji krajowego sektora energetycznego. Jednocześnie w dniu wczorajszym Minister Aktywów Państwowych podpisał porozumienie ze stroną społeczną, w którym podkreślono wagę i zasadność podjęcia działań zmierzających do ochrony strategicznej spółki LW Bogdanka S.A. przed ewentualnymi planami prywatyzacji oraz zabezpieczenia słusznego interesu strony społecznej w przypadku realizacji takich planów.

kom/ ab/

Data publikacji 11.10.2023, 12:52