Polityka i społeczeństwo

MAP: Wiceminister J.Bartmiński rozmawiał z pikietującymi przed budynkiem MAP pocztowcami (komunikat)

23.04.2024, 17:10aktualizacja: 23.04.2024, 17:11

- Ministerstwo Aktywów Państwowych informuje:

"Rozumiemy Państwa obawy o miejsca pracy i o przyszłość Poczty Polskiej. Minister Aktywów Państwowych nie wyobraża sobie, żeby przedsiębiorstwo z prawie 500-letnią historią przestało istnieć. Wspólnie i w dialogu będziemy pracować nad poprawą sytuacji polskiej poczty" – powiedział wiceminister Jacek Bartmiński, który po przyjęciu petycji, wyszedł do osób zgromadzonych przed budynkiem Ministerstwa Aktywów Państwowych.

Transformacja Poczty Polskiej jest absolutnym priorytetem Ministerstwa Aktywów Państwowych. Firma odnotowała w 2023 roku historyczną stratę. Ministerstwo podkreśla, że od pierwszego dnia po przejęciu resortu kierownictwo MAP podjęło intensywne działania, by rozwiązać trudną sytuację Poczty. Minister Borys Budka zabiegał w Brukseli o zgodę na udzielenie jej pomocy publicznej. W tym celu udało się także przeprowadzić przez Sejm i Senat nowelizację ustawy Prawo Pocztowe, którą jednak Prezydent skierował do Trybunału Konstytucyjnego. W tej chwili w MAP procedowana jest umowa dotacyjna, która umożliwi wypłatę Poczcie Polskiej pierwszej transzy rekompensaty za świadczenie usługi powszechnej za lata 2021-2022.

"Robimy wszystko, by 750 mln zł jak najszybciej trafiło do Poczty Polskiej. Przygotowanie płatności jest na ostatniej prostej, finalizujemy uzgodnienia z Prokuratorią Generalną. Niezwłocznie po otrzymaniu formalnego stanowiska będziemy starali się podpisać stosowną umowę i przekazać pieniądze Poczcie" – argumentuje wiceminister Jacek Bartmiński.

Eksperci zwracają uwagę, że aby sytuacja Poczty Polskiej mogła ulec poprawie na stałe, spółka wymaga kompleksowej transformacji, która pozwoli na synergię tradycji z nowoczesnymi wyzwaniami. Wszelkie badania i analizy jednoznacznie wskazują, że poprawa efektywności wymaga zmiany organizacji pracy, z jednoczesnym wsparciem nieprzerwanego funkcjonowania placówek Poczty Polskiej. Przygotowanie całego procesu jest absolutnym priorytetem dla nowego zarządu.

W następstwie opracowywanego planu transformacji, który w nadchodzących tygodniach zarząd Poczty Polskiej ma przedłożyć radzie nadzorczej, przedstawione zostaną kolejne kroki, służące dopasowaniu profilu działalności Poczty Polskiej do wymagań rynku oraz oczekiwań klientów, jak również – zwiększeniu konkurencyjności zatrudnienia w spółce.

"MAP będzie ze swojej strony uważnie analizował ten proces i pilnował, by jak najmniej dotknął on pracowników" – deklaruje wiceminister Jacek Bartmiński.

Celem wszystkich działań jest trwałe ustabilizowanie sytuacji Poczty Polskiej, podniesienie jakości świadczonych usług i poprawa sytuacji pracowników.

kom/ klem/

Data publikacji 23.04.2024, 17:10