Polityka i społeczeństwo

MAP: Wizyta Ministra Jacka Sasina w Zabrodziu, Kolnie i Łomży (komunikat)

12.10.2023, 22:15aktualizacja: 12.10.2023, 22:16

- Ministerstwo Aktywów Państwowych informuje:

Szanowni Państwo,

Minister Aktywów Państwowych Jacek Sasin odwiedził Zabrodzie, Kolno oraz Łomżę. Przesyłamy cytaty z przemowy Pana Ministra.

Spotkanie w Zabrodziu

- Wsparcie Polaków ma wiele twarzy, nie tylko to, o którym dzisiaj mówimy, czyli wsparcie inwestycji infrastrukturalnych w polskich samorządach, ale to także wielkie programy społeczne, z których jako naród możemy być dumni. Udało nam się uruchomić środki, których wcześniej przez wiele dziesięcioleci brakowało. Dzięki reformie finansów publicznych, uszczelnieniu budżetu, udało się te środki zabezpieczyć w ogromnych kwotach, bo sam program 500 plus realizowany w ciągu kilku ostatnich lat, od początku swojego istnienia to prawie 230 mld zł, które trafiły do kieszeni polskich rodzin. - Ustanowiliśmy programy rządowe. Pierwszym krokiem był Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych. Dzisiaj wielkie pieniądze płyną z Programu Polski Ład. Po 8 latach rządów PiS możemy powiedzieć, że zamykamy ten okres znakomitą informacją dla samorządów w Polsce, bo tylko z tych trzech funduszy trafiło do nich ponad 120 mld zł. Odmieniło to życie wielu mieszkańców - Kiedy miałem zaszczyt współpracować ze śp. prezydentem Lechem Kaczyńskim, to wtedy wielokrotnie mogłem słyszeć, że trzeba skończyć z tą polityką budowania podziałów na zamożniejsze regiony naszego kraju i te mniej zamożne. Jeśli popatrzymy na woj. lubelskie to jest zaledwie 52 proc. średniej zamożności UE, a Warszawa i okręg podwarszawski to jest aż 167 proc. średniej unijnej. To pokazuje, jakie wyzwania jeszcze przed nami stoją.

- Woj. mazowieckie jest bardzo niejednorodne, oprócz bogatej Warszawa, są też takie regiony, które wymagają bardzo potężnego wsparcia, aby móc wyrównać te zaszłości. Cieszę się, że tutaj w powiecie wyszkowskim te pieniądze będą służyły temu, aby rozwijać tę ziemię, budować nową przyszłość mieszkańców.

- Szczególnie wielką satysfakcję sprawiają mi programy społeczne, kierowane do milionów polskich seniorów, tak bardzo mocno zepchniętych na margines zamożności, często biedy. To się radykalnie zmieniło dzięki 13., 14. emeryturze, godnym waloryzacjom świadczeń oraz programowi darmowych leków dla seniorów od 65. r. życia. To wielka duma nas wszystkich, ponieważ nie ma lepszej i gorszej Polski, Polski A i B, nie ma Polaków różnych kategorii - niezależnie od tego, gdzie nasi obywatele mieszkają, mają prawo do takich samych warunków życia.

Spotkanie w Kolnie

- Nie zapominamy o tych, którzy są najaktywniejsi w lokalnych środowiskach i organizują tutaj życie społeczne, dlatego tak bardzo cieszy mnie, że dzisiaj jesteśmy tutaj w gronie Kół Gospodyń Wiejskich, druhen i druhów Ochotniczych Straży Pożarnych, bo to Wy jesteście tą najbardziej aktywną częścią lokalnej społeczności.

- Cieszę się, że nie tylko państwo wspiera KGW czy OSP poprzez swoje programy i środki, które trafiają zarówno z budżetu MSWiA, narodowego i wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska, z funduszy samorządów, ale także jest to wsparcie realizowane przez spółki Skarbu Państwa. To jest dla mnie wielka satysfakcja jako dla Ministra Aktywów Państwowych, że również państwowe firmy wspierają tę aktywność, to jest ich społeczna odpowiedzialność i rola.

- Spółki Skarbu Państwa mają również społeczną odpowiedzialność. Wspierają różnego rodzaju inicjatywy: sportowe, kulturalne, społeczne, ale także takie środowiska jak Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotnicze Straże Pożarne, Ludowe Zespoły Sportowe. Szczególnie koncentrujemy się na wsparciu aktywności w Polsce lokalnej, gdzie zawsze było o to najtrudniej. Deklaruję, że ta polityka będzie kontynuowana.

Spotkanie w Łomży

- Udało się wielkie pieniądze skierować do samorządów. Mówimy o milionach, o dziesiątkach milionów, które wsparły gminy. Tylko trzy najważniejsze programu rządowe to grubo ponad 120 miliardów zł. trafiło do samorządów. A jak doliczymy jeszcze pieniądze na zabytki, program dworcowy, Kolej+ to będzie ponad 145 miliardów w skali całego kraju. I Łomża tez z tego korzysta, choćby w postaci odtworzenia połączenia z Białymstokiem. Mamy czym się chwalić!

kom/ pif/

Data publikacji 12.10.2023, 22:15