Polityka i społeczeństwo

MC: głosuj na Ogólnopolską Sieć Edukacyjną w międzynarodowym konkursie (komunikat)

09.02.2018, 16:13aktualizacja: 09.02.2018, 16:13

- MC informuje:

Polska z międzynarodową nagrodą za szybki, darmowy Internet we wszystkich szkołach i narzędzia multimedialne dla uczniów i nauczycieli? To jest możliwe! Jeszcze dziś zagłosuj na projekt Ministerstwa Cyfryzacji.

Ogólnopolska Sieć Edukacyjna (OSE) to brakujący element na cyfryzacyjnej mapie polskiego systemu edukacji. Dzięki niemu wyrównujemy szanse edukacyjne wszystkich uczniów w Polsce, poprzez:

- zapewnienie w każdej szkole darmowego dostępu do bardzo szybkiego, bezpiecznego Internetu,

- multimedialnych narzędzi wspierających wykonywanie codziennych obowiązków przez uczniów i nauczycieli oraz rozwijających ich kompetencje cyfrowe.

Do tej pory niewielu państwom na świecie udało się osiągnąć cele, jakie stawiamy przed OSE. Co więcej, nikt nie realizował jeszcze takiego programu, w takiej skali jak nasza. To ponad:

- 30 tysięcy szkół,

- 600 tysięcy nauczycieli,

- prawie 5 milionów uczniów.

To program unikalny. Warto go promować na arenie międzynarodowej.

Jak głosować?

Głosowanie jest trwa do 18 lutego br. Ministerstwo przygotowało na swojej stronie internetowej instrukcję głosowania

Informacje o projekcie

Zgodnie z informacjami uzyskanymi w 2016 roku, w ramach przygotowań do projektu ponad 40 proc. szkół korzystało z usług dostępu do Internetu o przepustowościach nieprzekraczających 10 Mb/s. Oznacza to, że większość nie miała dostępu do nowoczesnych rozwiązań, co nie dawało uczniom możliwości zainteresowania się cyfryzacją, tym bardziej nie pozwalało na rozwój w tym zakresie.

OSE jest odpowiedzią na te problemy. Zapewni równy dostęp do edukacyjnych materiałów cyfrowych dla wszystkich uczniów, w całej Polsce. OSE będzie pełnić rolę koła zamachowego dla polskiej edukacji w dobie rewolucji cyfrowej.

Aby szkoły mogły korzystać z usług OSE niezbędny jest dostęp do nowoczesnej infrastruktury. Ten proces będzie trwać do końca 2020 roku. W ramach 2 konkursu PO PC (który Centrum Projektów Polska Cyfrowa rozstrzygnęło w czerwcu 2017 roku) dostęp do Internetu uzyska ok. 7 tyś lokalizacji szkół. Dodatkowo 10 listopada 2017 roku CPPC ogłosiło 3 konkurs w ramach którego kolejne 3 tyś szkół uzyska dostęp do nowoczesnej infrastruktury. W tym samym czasie zaangażowane zostały środki własne operatorów telekomunikacyjnych, którzy zgłosili Ministerstwu Cyfryzacji gotowość objęcia zasięgiem kolejnych 6,2 tyś. lokalizacji szkół w ramach inwestycji komercyjnych.

Szczegółowe informacje znaleźć można na stronie projektu https://ose.gov.pl/

kom/ mgost/

Data publikacji 09.02.2018, 16:13