Polityka i społeczeństwo

MC KPRM: Ruszył drugi nabór wniosków w programie Cyfrowa Gmina (komunikat)

22.11.2021, 18:57aktualizacja: 22.11.2021, 18:58

- Media - Cyfryzacja KPRM informuje: Ruszył drugi nabór wniosków w programie Cyfrowa Gmina

Ruszył drugi nabór wniosków w programie Cyfrowa Gmina

Niemal 251 milionów złotych – to budżet, który mamy do rozdysponowania w drugim naborze wniosków w ramach programu „Cyfrowa Gmina”. Mogą w nim wziąć udział 1063 gminy. Mają na to czas do 22 grudnia. Z mazowieckimi samorządowcami w poniedziałek w Maciejowicach spotkał się minister Janusz Cieszyński.

Skierowany do wszystkich gmin w Polsce projekt „Cyfrowa Gmina” jest finansowany z Funduszy Europejskich, w ramach programu React-EU. Jego budżet to miliard złotych. 17 listopada zakończył się pierwszy nabór wniosków. W poniedziałek ruszył kolejny. Potrwa do 22 grudnia.

Kolejny nabór – start!

W pierwszym naborze mogły wziąć udział 734 gminy – wzięło 720, czyli 98%. To świetny wynik!- Do drugiego nabory zapraszamy kolejne 1063 gminy, w tym 169 mazowieckich samorządów. Tym razem do rozdysponowania mamy ponad 250 milionów złotych. Wnioski można składać do 22 grudnia, a rozliczać do końca 2022 r. – ogłosił w poniedziałek w Maciejowicach minister Janusz Cieszyński, sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Każda gmina, która weźmie udział w programie, może liczyć na wsparcie - minimalna wysokość grantu to 100 000 zł, maksymalna - 2 000 000 zł. Nabór wniosków prowadzi Centrum Projektów Polska Cyfrowa.

Za otrzymane pieniądze gminy będą mogły sfinansować m.in. dalszą cyfryzację swoich urzędów, kupić sprzęt komputerowy dla jednostek podległych, przygotować urzędników do pracy z nowoczesnymi technologiami - wykupić szkolenia z zakresu cyberbezpieczeństwa, wyposażyć urzędy w programy wspierające cyfrowe bezpieczeństwo. Jedno działanie będzie obowiązkowe – audyt cyberbezpieczeństwa.

- W ramach programu „Cyfrowa Gmina” podnosimy świadomość cyberzagrożeń, bo tak właśnie wygląda przestępczość XXI wieku. I takie problemy mogą samorządowców coraz częściej dotykać – powiedział minister Janusz Cieszyński.

Na spotkanie w Maciejowicach zaproszeni zostali przedstawiciele 109 mazowieckich gmin. Wszystkie mogą wziąć udział w drugim naborze. Dofinansowane na jakie mogą liczyć to w sumie 20 milionów zł. Na całe województwo mazowieckie (314 gmin) - we wszystkich naborach - przeznaczamy niemal 60 milionów zł.

Szczegółowe informacje na temat programu, wzory dokumentacji, numer infolinii, która jest do dyspozycji samorządowców, można znaleźć na stronie Centrum Projektów Polska Cyfrowa gov.pl/cppc.

Cyfrowe Mazowsze

Program „Cyfrowa Gmina” to niejedyna inicjatywa, która wspiera cyfrowy rozwój gmin na terenie województwa mazowieckiego. Inny to m.in. Program Operacyjny Polska Cyfrowa (POPC). W jego ramach na Mazowszu realizujemy m.in. inwestycje szerokopasmowe. Łączna wartość projektów to prawie 434 miliony złotych, wartość dofinansowania – niemal 800 milionów, a łączna liczba gospodarstw domowych, które w wyniku tych działań będą miały (wiele już ma) dostęp do szybkiego internetu to 268 401.

Nie tylko podłączamy internet, ale pomagamy też szkołom w zakupie sprzętu komputerowego.

W ramach programu Zdalna Szkoła, czyli programu wsparcia samorządów w zakupie sprzętu do zdalnej edukacji dofinansowanie dostało 313 mazowieckich gminy, na łączną kwotę 20 141 500,52 złotych. Dzięki temu wsparcie trafiło do 1243 szkół - 7939 uczniów i 1562 nauczycieli, a dzięki tym środkom w województwie mazowieckim kupiono łącznie 7880 komputerów i 1407 tabletów.

W ramach programu Zdalna Szkoła+ dofinansowanie dostało także 313 gmin, na łączną kwotę 22 676 365,16 złotych. Dzięki temu wsparcie trafiło do 1183 szkół – 7737 uczniów (w tym 5097 uczniów z rodzin wielodzietnych) i 1574 nauczycieli, a dzięki tym środkom w woj. mazowieckim kupiono łącznie 241 komputerów stacjonarnych, 8454 laptopów i 761 tabletów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ pif/

Data publikacji 22.11.2021, 18:57