Polityka i społeczeństwo

MC KPRM: W listopadzie w e-usługach bez zmian. Jest dobrze! (komunikat)

03.12.2021, 14:55aktualizacja: 03.12.2021, 14:56

- Media - Cyfryzacja KPRM informuje:

Każdego dnia listopada średnio niemal 7800 Polaków zakładało profil zaufany, a ponad 10 tysięcy pobierało aplikację mObywatel. Oto e-usługowe podsumowanie ostatniego miesiąca.

Listopad był kolejnym miesiącem, który zapisze się w historii profilu zaufanego (PZ). 10 listopada ktoś w Polsce założył 13-milionowy PZ.

e-Polak potrafi!

Profil zaufany umożliwia potwierdzanie tożsamości w kontaktach z e-administracją. W praktyce oznacza to, że dzięki niemu wiele spraw urzędowych możemy załatwić online. Z PZ korzysta już 13 187 040 Polaków, z czego w listopadzie założyło go 233 969 osób.

- Założenie profilu zaufanego jest bezpłatne i proste. Najszybciej i najwygodniej zrobić to przez internet, np. korzystając z bankowości elektronicznej. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości – wystarczy, że uda się do jednego z ponad 1500 punktów potwierdzających profil zaufany. To np. urzędy miast, placówki pocztowe i wiele innych instytucji – mówi minister Adam Andruszkiewicz, sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. – Warto mieć profil zaufany, przydaje się w wielu sytuacjach – dodaje.

Michał Czernecki tłumaczy, jak założyć profil zaufany przez internet. e-Polak potrafi! – obejrzyj instruktaż.

Profil zaufany to także klucz do e-usług, czyli spraw urzędowych, które można załatwić bez wizyty w urzędzie. Jakie to sprawy? Ich pełną listę znajdziecie na portalu GOV.pl. A my, jak co miesiąc, sprawdziliśmy, z których e-usług Polacy korzystają najchętniej. e-Polak potrafi!

Popularna historia

W listopadzie bez zaskoczeń. Najpopularniejszą e-usługą była Historia Pojazdu. Polacy skorzystali z niej 18 359 279! Nie dziwi nas ta popularność. Dzięki tej e-usłudze szybko i za darmo (!) można sprawdzić, czy pojazd (auto/motocykl, itp.), który planujemy kupić nie był kradziony, jego stan licznika, dane techniczne i wiele innych informacji, o których przyszły właściciel wiedzieć powinien!

Jeśli już kupiliście lub sprzedaliście swoje auto – powinniście wiedzieć, że trzeba to zgłosić. W urzędzie! Ale na szczęście nie trzeba iść do urzędu, by tego obowiązku dokonać. Wystarczy skorzystać z naszej e-usługi Zgłoś zbycie lub nabycie pojazdu. Przez 30 dni listopada Polacy skorzystali z niej 81 431 razy!

Polscy kierowcy często sprawdzają też online swoje punkty karne. W listopadzie zrobili to 1 611 344 razy. Jeśli także jesteście ciekawi, jaki jest stan Waszego konta powinniście wiedzieć, że są dwa internetowe sposoby, aby tę informację zdobyć:

1. Licznik punktów karnych znajdziecie w naszej aplikacji mObywatel. To tylko jeden z wielu powodów, by ją zainstalować w swoim telefonie.

2. Możecie też skorzystać z e-usługi Sprawdź swoje punkty karne, którą znajdziecie na GOV.pl (w listopadzie nasz portal odwiedziło ponad 14,4 milionów użytkowników!).

- W obu przypadkach – w pierwszym do uruchomienia aplikacji, w drugim – do zalogowania się do e-usługi będziemy potrzebowali profilu zaufanego – przypomina minister Adam Andruszkiewicz.

Jeśli jesteśmy przy e-usługach kojarzących się z jazdą autem, ruszaniem w trasę, to mamy też coś dla pasażerów – nie aut, a autobusów, busów i autokarów. To e-usługa Bezpieczny autobus, dzięki której szybko, wygodnie i za darmo sprawdzicie, czy pojazd, do którego wsiadacie jest bezpieczny. W listopadzie pasażerowie skorzystali z tej możliwości 79 986 razy.

Urząd w domu, dokumenty w telefonie

Większość naszych e-usług to jednak sprawy typowo urzędowe. Polacy doceniają wygodę, którą daje możliwość ich załatwiania bez konieczności wizyty… w urzędzie. Dowody? Liczby!

W ostatnim miesiącu z e-usługi Wyślij pismo ogólne skorzystano 186 112 razy, a to oznacza, że każdego dnia listopada do urzędów trafiało średnio ponad 6200 elektronicznych pism ogólnych.

Uzyskaj odpis aktu stanu cywilnego to kolejna popularna e-usługa. W listopadzie Polacy skorzystali z niej 22 500 razy.

Przez internet można także się zameldować lub wymeldować. W ostatnim miesiącu skorzystano z niej 18 328 razy.

12 393 – to liczba najmłodszych Polaków, których narodziny rodzice zgłosili online w listopadzie. Umożliwia to e-usługa Zgłoś urodzenie dziecka. A jeśli jesteśmy przy dzieciach… Być może nie wiecie, ale przez internet można złożyć wniosek o dowód osobisty dla dziecka. Z tej możliwości, a dokładnie z e-usługi Uzyskaj dowód osobisty dla dziecka lub podopiecznego, w ostatnim miesiącu skorzystało 3975 Polaków.

A skoro jesteśmy przy dowodach osobistych… to powinniście pamiętać, że jeśli Wasz dokument zaginął - warto to zgłosić. Możecie to zrobić online korzystając z e-usługi Zgłoś utratę lub uszkodzenie swojego dowodu osobistego – unieważnij dowód. W listopadzie skorzystało z niej 4620 osób.

I na koniec wisienka na torcie – jeśli chcecie mieć swoje dokumenty zawsze przy sobie, zainstalujcie i korzystajcie z naszej aplikacji mObywatel. Znajdziecie tam dane z dowodu osobistego, mPrawo Jazdy, wspominany już licznik punktów karnych, certyfikat szczepienia, e-recepty… w listopadzie pobrało ją ponad 300 tysięcy Polaków! Oznacza to, że każdego dnia ostatniego miesiąca przybywało nam średnio ponad 10 tysięcy nowych mObywateli. e-Polak potrafi!

Sprawy urzędowe przez internet? e-Polak potrafi! – obejrzyj.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

Data publikacji 03.12.2021, 14:55
Źródło informacji KPRM