Polityka i społeczeństwo

MC: Prof. Marek Cygan, prof. Krzysztof Szczypiorski i dr hab. Ewa Flaszyńska członkami Rady Naukowej NASK (komunikat)

01.10.2024, 10:57aktualizacja: 01.10.2024, 11:34

- Ministerstwo Cyfryzacji informuje:

Wicepremier i minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski powołał trójkę nowych członków Rady Naukowej NASK. Dzięki wzmocnieniu Rady Naukowej o wybitnych ekspertów, NASK będzie jeszcze skuteczniej realizować swoje strategiczne cele, w tym rozwój technologii służących ochronie cyberprzestrzeni oraz wspieranie edukacji cyfrowej i badań nad innowacjami technologicznymi.

Współpraca z kluczowymi instytucjami państwowymi oraz międzynarodowymi partnerami sprawia, że NASK odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa cyfrowego Polski i jest liderem w zakresie nowych technologii.

Prof. Marek Cygan jest wybitnym naukowcem związanym z Wydziałem Matematyki, Informatyki i Mechaniki Uniwersytetu Warszawskiego, specjalizującym się w algorytmach oraz uczeniu maszynowym. Jest laureatem prestiżowego grantu Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (European Research Council – ERC) o wartości 1,4 mln euro, który zdobył na realizację projektu dotyczącego transferu technologii pomiędzy współczesnymi paradygmatami algorytmicznymi. Jego badania obejmują zagadnienia związane z algorytmami przybliżonymi i stałymi parametrami złożoności, a także mają potencjał rozwiązania wieloletnich problemów w informatyce teoretycznej.

Prof. Krzysztof Szczypiorski jest uznanym specjalistą w dziedzinie telekomunikacji i bezpieczeństwa teleinformatycznego. Pracuje na Politechnice Warszawskiej, gdzie pełni funkcję profesora oraz kierownika Zakładu Cyberbezpieczeństwa na Wydziale Elektroniki i Technik Informacyjnych. Jego badania obejmują szerokie spektrum zagadnień związanych z bezpieczeństwem sieci, kryptografią, cyfrową kryminalistyką oraz komunikacją bezprzewodową. Prof. Szczypiorski zdobył stopnie naukowe na Politechnice Warszawskiej, w tym habilitację w 2012 roku, a także ukończył studia podyplomowe z zakresu psychologii motywacji na Uniwersytecie SWPS.

Dr hab. Ewa Flaszyńska, doktor habilitowany nauk o polityce i administracji, jest wybitną ekspertką w dziedzinie rynku pracy i polityki społecznej. Pełni funkcję Dyrektora Departamentu Rynku Pracy w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, gdzie zajmuje się m.in. promocją zatrudnienia, aktywizacją zawodową oraz zarządzaniem publicznymi służbami zatrudnienia. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy zarówno w administracji rządowej, jak i samorządowej. Jest autorką wielu publikacji naukowych oraz członkinią licznych gremiów naukowych, w tym Rady Naukowej Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego Instytutu Badawczego.

kom/ kblu/ amac/

Data publikacji 01.10.2024, 10:57