Polityka i społeczeństwo

Media studenckie z całej Polski spotkały się w Krakowie

06.12.2018, 15:32aktualizacja: 06.12.2018, 15:32

IV Krajowa Konferencja Ogólnopolskiego Forum Mediów Akademickich odbyła się na Uniwersytecie Jagiellońskim
W dniach 30 listopada - 2 grudnia br. blisko 70 dziennikarzy redakcji studenckich reprezentujących ponad 30 redakcji z całej Polski spotkało się w Krakowie podczas IV Krajowej Konferencji Ogólnopolskiego Forum Mediów Akademickich (OFMA).

W otwarciu konferencji uczestniczyli m.in. wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego - Piotr Muller oraz prorektor ds. dydaktyki Uniwersytetu Jagiellońskiego - prof. dr hab. Armen Edigarian. Wydarzenie zainaugurowała debata „Młodzi, aktywni, cyfrowi ale czy cyberbezpieczni?” w trakcie której dyskutowano z ekspertami na temat bezpiecznych zachowań przy korzystaniu ze sklepów internetowych i bankowości elektronicznej oraz znaczenia edukacji w tym zakresie.

Podczas konferencji podsumowano także kampanię edukacyjno-informacyjną „Aktywny Student” realizowaną przez Warszawski Instytut Bankowości (WIB) we współpracy z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Jest to pierwsza, wspólna, ogólnopolska akcja realizowana z mediami studenckimi w całej Polsce w czterech obszarach tematycznych: nauka i biznes, kompetencje, czas wolny, cyberprzestrzeń.

„Projekt „Aktywny Student” dotarł bezpośrednio w formie spotkań do ponad 20 000 studentów oraz w różnych formach na 104 uczelnie w kraju. Inicjatywa ta to cenne uzupełnienie dużych programów edukacji ekonomicznej na czele z jednym z największych w Europie - Programem sektorowym „Bankowcy dla Edukacji” powołanym z inicjatywy Związku Banków Polskich” - powiedział wiceprezes WIB, Waldemar Zbytek.

Drugiego dnia konferencji uczestnicy wzięli udział w warsztatach z zakresu dziennikarstwa ekonomicznego, telewizyjnego i radiowego prowadzonych przez dziennikarzy największych mediów ogólnopolskich.

Tegoroczna konferencja towarzyszyła 12. Gali Finałowej Plebiscytu MediaTory – Studenckich Nagród Dziennikarskich, podczas której nagrodzeni zostali dziennikarze największych redakcji krajowych, którzy zyskali uznanie w oczach studentów dziennikarstwa z całej Polski.

Krajowa Konferencja OFMA to coroczne spotkanie redakcji studenckich z całej Polski, które ma na celu integrację środowiska mediów akademickich, wymianę doświadczeń oraz możliwość poszerzenia wiedzy, a także umiejętności z zakresu warsztatu dziennikarskiego. Pierwsza edycja odbyła się w listopadzie 2015 roku na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Data publikacji 06.12.2018, 15:32
Źródło informacji Warszawski Instytut Bankowości