Polityka i społeczeństwo

MEN: Bezpieczne wakacje – wizyta ministra edukacji narodowej Dariusza Piontkowskiego w Augustowie – zapowiedź prasowa (komunikat)

05.07.2019, 16:31aktualizacja: 05.07.2019, 16:31

- MEN informuje:

Bezpieczne wakacje to główny temat poniedziałkowej wizyty Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego w Augustowie (poniedziałek, 8 lipca 2019 r.).

Minister Edukacji Narodowej spotka się z młodzieżą ze Stanów Zjednoczonych, która odpoczywa w Augustowie na obozie edukacyjnym dla młodzieży ze szkół polonijnych.

W spotkaniu wezmą również udział Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski, Podlaski Kurator Oświaty Beata Pietruszka oraz przedstawiciele Policji, Straży Pożarnej, a także Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Miejsce: Hostel Krechowiak 1 Pułku Ułanów Krechowieckich 2, Augustów.

Program wizyty:

- godz. 10

- Spotkanie z wychowawcami i kierownictwem kolonii

- Pokaz ratownictwa oraz udzielania pierwszej pomocy przy użyciu specjalistycznego sprzętu PSP i WOPR

- Briefing prasowy z udziałem Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego, Wojewody Podlaskiego Bohdana Paszkowskiego oraz Podlaskiego Kuratora Oświaty Beaty Pietruszki.

Uwaga media:

- Udział przedstawicieli mediów podczas całości wydarzenia.

Osoby do kontaktu ze strony MEN:

- Hanna Lipińska, tel. 784 465 652.

NA ŚCIEŻKACH HISTORII

– obóz edukacyjny dla młodzieży szkół polonijnych w Stanach zjednoczonych

Projekt realizowany jest we współpracy z Centralą Polskich Szkół Dokształcających w Nowym Jorku. Uczestnikami obozu edukacyjnego jest 27 uczniów szkół polonijnych, którzy w ciągu roku szkolnego szczególnie zaangażowani byli w naukę i działalność społeczną na rzecz szkoły i środowiska polskiego oraz młodzież ze szkół w Polsce – łącznie 38 osób.

Uczestnicy projektu, podczas obozu, doskonalą znajomość języka polskiego, historii Polski, w tym wiedzy na temat Kresów. W trakcie pobytu przygotują plakaty filmowe reklamujące film 1920. Bitwa Warszawska i scenariusze gry planszowej Niepodległa. Uczestniczyć będą również w warsztatach dziennikarskich i wycieczkach turystyczno-krajoznawczych.

Projekt "Na ścieżkach historii" otrzymał dofinansowanie w otwartym konkursie MEN na organizację obozów edukacyjnych dla młodzieży polonijnej w 2019 r.

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 05.07.2019, 16:31