Polityka i społeczeństwo

MEN: List Ministra Edukacji Narodowej do środowisk oświatowych za granicą (komunikat)

02.09.2020, 18:21aktualizacja: 02.09.2020, 18:21

- MEN informuje:

Z okazji rozpoczęcia nowego roku szkolnego 2020/2021 Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski skierował list do środowiska oświaty polonijnej.

W liście minister podkreślił znaczenie edukacji w polskich szkołach dla kształtowania tożsamości narodowej. Dodał, że MEN będzie umacniało współpracę ze środowiskiem oświaty polonijnej. Minister Dariusz Piontkowski podkreślił, jak ważną rolę pełni oświata polonijna w kształtowaniu tożsamości narodowej i postaw patriotycznych.

– Oświata polonijna poza granicami kraju to doskonalenie znajomości języka polskiego i podnoszenie poziomu wiedzy o Polsce, ale nade wszystko kształtowanie tożsamości narodowej i umacnianie postaw patriotycznych. To inwestycja w młode pokolenie, które dzięki znajomości języka polskiego, historii, kultury i tradycji kraju przodków, pełni rolę ambasadorów polskości na świecie – napisał.

Minister Dariusz Piontkowski zaznaczył, że Ministerstwo Edukacji Narodowej będzie stale wspierało oświatę polonijną, kierując nauczycieli do pracy za granicą, organizując doskonalenie zawodowe nauczycieli i wyposażając szkoły w podręczniki oraz pomoce dydaktyczne. Jeśli sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli, zostanie również zorganizowany również letni wypoczynek dla młodzieży polonijnej oraz wsparcie współpracy szkół polonijnych ze szkołami w Polsce.

W załączeniu treść listu oraz nagranie mp3.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo pokrewne. (PAP)

kom/ osz/ mhr/

Data publikacji 02.09.2020, 18:21