Polityka i społeczeństwo

MEN: poradnik dla nauczyciela do drugiej części „Naszego elementarza” (komunikat)

28.08.2014, 19:46aktualizacja: 28.08.2014, 19:46

- MEN informuje:

Gotowe do wykorzystania propozycje tygodniowych planów pracy, przykładowe scenariusze zajęć dziennych, album liter oraz karty pracy – wszystko to zawiera „Poradnik dla nauczyciela pierwszej klasy szkoły podstawowej”.

Na stronie www.naszelementarz.men.gov.pl można już znaleźć poradnik do drugiej części „Naszego elementarza”.

Poradnik to materiał pomocniczy, z którego mogą korzystać nauczyciele w czasie pracy z przygotowanym na zlecenie Ministerstwa Edukacji Narodowej darmowym podręcznikiem. Już teraz można pobrać poradniki do pierwszej i drugiej części podręcznika. Poradnik do pierwszej części został opublikowany w maju.

Poradnik zawiera propozycję planu nauczania zgodną z najnowszą podstawą programową. Zawarte w nim treści nauczania zostały podzielone na tygodnie, co pozwala nauczycielom na swobodne planowanie pracy z uczniami.

Scenariusze zajęć dziennych i karty pracy opisane w poradniku są jedynie propozycjami mającymi służyć jako inspiracje. Treści zostały zaplanowane tak, by w każdym tygodniu nauczyciele znaleźli czas na uczestniczenie z dziećmi w szkolnych uroczystościach czy wycieczkach oraz na utrwalanie lub pogłębianie nowych umiejętności.

W proponowanych tygodniowych planach pracy zostały podane:

- bieżące uwagi i istotne informacje dla nauczyciela ściśle skorelowane z „Naszym elementarzem”;

- propozycje zabaw diagnozujących umiejętności dzieci, które warto przeprowadzić w danym tygodniu ze względu na wprowadzane czy utrwalane czynności, np. określanie lateralizacji przy okazji zabaw matematycznych;

- formy i sposoby pracy – wskazówki dla nauczyciela, jak rozwijać wszystkie rodzaje inteligencji dzieci.

Przypomnijmy, że na stronie www.naszelementarz.men.gov.pl Ministerstwo Edukacji Narodowej uruchomiło też Generator Kart Pracy.

To narzędzie pozwalające nauczycielom na tworzenie własnych, zindywidualizowanych kart pracy dla uczniów. W Generatorze nauczyciele znajdą bazę skategoryzowanych czarno-białych obiektów, które metodą „przeciągnij i upuść” można umieszczać na pustym szablonie karty pracy, tworząc zadania i ćwiczenia dla uczniów. Po skomponowaniu karty można ją zapisać, a następnie wydrukować.

W zakładce Galeria umieściliśmy gotowe, przykładowe karty pracy. Baza tych kart będzie sukcesywnie rozbudowywana. Wprowadzona zostanie także możliwość modyfikacji części z nich. Na stronie naszelementarz.men.gov.pl znajduje się także szczegółowa instrukcja korzystania z Generatora.

Poradniki do pierwszej i drugiej części podręcznika można znaleźć TUTAJ.

kom/ ksi/

Data publikacji 28.08.2014, 19:46