Polityka i społeczeństwo

MEN: Rekordowy wynik akcji "Razem na Święta" - podsumowanie akcji (komunikat)

19.12.2019, 15:22aktualizacja: 19.12.2019, 15:22

- MEN informuje:

Ponad 1 mln 100 tys. uczniów i prawie 117,5 tys. nauczycieli zgłosiło swój udział w akcji Ministerstwa Edukacji Narodowej „Razem na Święta”. Inicjatywa ta miała na celu zachęcenie uczniów do działań charytatywnych i wsparcia osób potrzebujących w okresie przedświątecznym. W sumie otrzymaliśmy ponad 10 tys. zgłoszeń!

– Dziękuję wszystkim uczniom, nauczycielom, dyrektorom, a także rodzicom za udział w akcji „Razem na Święta”. Dzięki Waszym działaniom prawdziwe dobro popłynęło do osób starszych, samotnych i potrzebujących. Pokazaliście, że pomagać innym można na wiele różnych sposobów. To piękne i ważne inicjatywy – powiedział minister Dariusz Piontkowski MEN.

Minister Edukacji Narodowej podkreślił ważną rolę nauczycieli i wychowawców, którzy wspierali uczniów podczas trwania akcji „Razem na Święta”.

– Swoją postawą udowadniają państwo, że szkoła ma nie tylko uczyć, ale także wychowywać. Państwa zaangażowanie jest przykładem troski o dobre wychowanie młodego człowieka. Jeszcze raz za to dziękuję – zaznaczył minister edukacji.

Tegoroczna akcja „Razem na Święta” cieszyła się ogromnym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli. Dotarły do nas zgłoszenia z 10 250 szkół, przedszkoli i placówek oświatowych z całego kraju i z zagranicy.

Ponad milion uczniów (1 100 854) zaangażowało się w przedświąteczną pomoc potrzebującym. Wspierali ich nauczyciele i wychowawcy. Łącznie udział w przedsięwzięciu zadeklarowało 117 479 nauczycieli.

Najwięcej zgłoszeń otrzymaliśmy z województwa mazowieckiego. Na Mazowszu do akcji przyłączyło się 155 746 uczniów i 17 734 nauczycieli z 1 315 placówek. Dużym zainteresowaniem przedsięwzięcie cieszyło się również w województwach:

- małopolskim – 1 149 zgłoszonych placówek (109 082 uczniów i 10 615 nauczycieli),

- śląskim – 1 142 zgłoszeń (122 666 uczniów i 12 307 nauczycieli),

- wielkopolskim – 984 zgłoszone placówki (49 583 uczniów i 5 333 nauczycieli).

„Razem na Święta” – co już udało się zrobić?

Docierały do nas przykłady wspaniałych inicjatyw charytatywnych realizowanych w ramach akcji „Razem na Święta”. Uczniowie i nauczyciele przygotowywali upominki dla pacjentów lokalnych szpitali i hospicjów, organizowali świąteczne kiermasze i zbiórki darów.

Działania realizowane w ramach przedsięwzięcia możemy oglądać na stronach internetowych oraz profilach społecznościowych szkół z oznaczeniem #RazemNaŚwieta.

Szkoły polonijne

Zgłoszenia do udziału w przedsięwzięciu otrzymaliśmy również od szkół polonijnych. Przyłączyły się do nas placówki m.in. z: Kazachstanu, Belgii, Austrii, Litwy, Rosji, Białorusi czy Kanady. Łącznie w przedświąteczną pomoc zaangażowało się 1751 uczniów i 80 nauczycieli z różnych krajów Europy i świata.

Dziękujemy za dzielenie się i dobrem wspieranie innych!

#RazemNaŚwięta

kom/ sic/ mhr/