Polityka i społeczeństwo

MEN: "Szkoła Pamięta" – dziękujemy za udział w akcji! (komunikat)

25.10.2019, 17:38aktualizacja: 25.10.2019, 17:38

- MEN informuje:

"Szkoła Pamięta" – dziękujemy za udział w akcji!

Prawie 1,3 mln uczniów z ponad 11 tys. szkół przyłączyło się do akcji MEN "Szkoła pamięta" zaplanowanej na 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności.

W ramach przedsięwzięcia uczniowie i nauczyciele odwiedzali miejsca pamięci, porządkowali groby, palili znicze i wspominali osoby ważne dla danej wspólnoty. W akcję włączył się Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski, który wraz z kadrą pedagogiczną oraz uczniami warszawskiej Szkoły Podstawowej nr 92 odwiedził groby polskich bohaterów na Powązkach.

– Dziękuję dyrektorom, nauczycielom, uczniom z polskich szkół, że przyłączyli się do akcji "Szkoła pamięta". To hołd oddany naszym bohaterom, którzy ginęli, byli mordowani za wolną Polskę. Warto byśmy o nich pamiętali – powiedział minister Dariusz Piontkowski.

Szef MEN zaznaczył że chciałby, aby szkoły w kolejnych latach, tuż przed 1 listopada angażowały się w działania upamiętniające ważne postacie i wydarzenia z naszej historii.

Minister edukacji, uczniowie warszawskiej szkoły podstawowej oraz przedstawiciele Instytutu Pamięci Narodowej złożyli wieńce i zapalili znicze na grobach polskich bohaterów na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Następnie uczniowie wraz ministrem Dariuszem Piontkowski obejrzeli wystawę plenerową IPN "Dowody zbrodni" w kwaterze Ł i wysłuchali wykładu "Łączka" – Lekcja historii.

Młodzi ludzie uczcili także pamięć Andrzeja Szwajkerta ps. Jędruś, najmłodszego sanitariusza Powstania Warszawskiego, którego grób znajduje się w kwaterze Batalionu "Zośka" i "Parasol" na Cmentarzu na Powązkach.

W całym kraju do akcji MEN "Szkoła pamięta" przyłączyło się prawie 1,3 mln uczniów oraz 108 tys. nauczycieli z ponad 11 tys. szkół (11 208). Największą popularnością inicjatywa cieszyła się wśród uczniów: Mazowsza (prawie 200 tys. uczniów z 1496 szkół), Wielkopolski (150 tys. uczniów z 1246 szkół), Pomorza (100 tys. uczniów z 753 szkół) i Podkarpacia (76 tys. uczniów z 726 szkół).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ rud/ wus/

Data publikacji 25.10.2019, 17:38