Polityka i społeczeństwo

MF: już ponad milion zarejestrowanych paragonów w Narodowej Loterii Paragonowej (komunikat)

06.10.2015, 12:44aktualizacja: 06.10.2015, 12:44

- MF informuje:

Polacy z entuzjazmem uczestniczą w pierwszej w naszym kraju loterii paragonowej. W ciągu zaledwie kilku dni – loteria ruszyła 1 października br. – na stronie www.loteriaparagonowa.gov.pl zarejestrowali już milion paragonów. W akcji edukacyjnej Ministerstwa Finansów, która zachęca do wydawania i brania paragonów fiskalnych oraz ma uświadomić Polakom, jak dużą rolę pełnią w uczciwym obrocie gospodarczym, można wygrać samochody, laptopy i ipady. Aby wziąć udział w loterii, wystarczy mieć ukończone 18 lat i paragon fiskalny na minimum 10 zł oraz zarejestrować go na stronie loterii.

Loteria ma przekonać Polaków, że codzienne wydawanie i branie prawidłowych paragonów fiskalnych podczas zakupów, w restauracji, barze czy u fryzjera ma znaczenie nie tylko przy dochodzeniu praw przez klientów w sytuacjach problemowych, ale także dla uczciwej konkurencji i stanu wspólnego budżetu. To przekłada się na lepsze funkcjonowanie kraju i finansowanie oświaty, służby zdrowia, sportu czy kultury.

„Mamy już 1.060.600 zarejestrowanych paragonów fiskalnych. Cieszymy się, że nasz nowatorski projekt spotyka się z tak dużym zainteresowaniem. Narodowa Loteria Paragonowa łączy zabawę i promowanie obywatelskich postaw w życiu gospodarczym, wspiera uczciwą konkurencję między przedsiębiorcami – na czym korzysta każdy z nas ” – powiedziała wiceminister finansów, pełnomocnik rządu ds. informacji i edukacji finansowej Izabela Leszczyna.

Co warto wiedzieć?

- Loteria trwa od 1 października 2015 r. do 30 września 2016 r.

- Aby wziąć udział, trzeba dokonać zakupu towaru lub usługi za minimum 10 zł brutto, mieć świadczący o tym paragon fiskalny i w miesiącu zakupu zgłosić się do loterii za pośrednictwem strony internetowej www.loteriaparagonowa.gov.pl

- Do loterii przyjmowane są tylko paragony fiskalne. Można zgłosić ich dowolną liczbę, przy czym jeden paragon można zgłosić tylko raz w loterii, niezależnie od kwoty zakupu.

- Raz w miesiącu będzie można wylosować Opla Astrę, a raz na kwartał – Opla Insignię. Ponadto można wygrać nowoczesny Lenovo Thinkpad oraz iPad-y Air 2.

- Losowania najcenniejszych nagród będzie można obejrzeć na żywo w TVP Regionalna. Nagrania z losowań będą też dostępne na kanale Narodowej Loterii Paragonowej

- Wyniki losowań będą publikowane na stronie www.loteriaparagonowa.gov.pl/wyniki w dniu losowań.

- Zwycięzcy losowań nie mogą wymieniać nagród na inne ani otrzymać jej wartości w gotówce.

- I jeszcze jedno: wszystkie nagrody w Narodowej Loterii Paragonowej są zwolnione z podatku!

- W loterii nie mogą brać udziału pracownicy Ministerstwa Finansów i organizatora loterii oraz członkowie ich najbliższej rodziny.

Wszystko o loterii na stronie www.loteriaparagonowa.gov.pl

kom/ ksi/

Data publikacji 06.10.2015, 12:44