Polityka i społeczeństwo

MF nt. zabezpieczenia 37 mln zł – sukces analityki KAS (komunikat)

30.04.2018, 11:13aktualizacja: 30.04.2018, 11:13

- MF informuje:

Oszustwo skarbowe polegające na wyłudzeniu podatku VAT na podstawie fikcyjnych faktur ujawniła kujawsko-pomorska KAS we współpracy z Prokuraturą Regionalną w Warszawie i Zarządem CBŚP w Warszawie.

Dzięki współpracy z Generalnym Inspektorem Informacji Finansowej udało się zabezpieczyć 37 mln zł.

Zatrzymano dwie osoby biorące udział w procederze, w wyniku którego Skarb Państwa mógł stracić ponad 83 mln zł.

Na trop oszustwa wpadli w styczniu 2018 roku wywiadowcy i analitycy z kujawsko-pomorskiej KAS. Na podstawie informacji operacyjnych oraz danych z systemów analityczno-informatycznych w precyzyjny sposób zidentyfikowali oszustwo skarbowe, które polegało na wystawianiu dokumentów poświadczających nieprawdę i podejmowaniu czynności utrudniających stwierdzenie przestępnego pochodzenia środków płatniczych.

Nielogiczność danych w składanych deklaracjach wskazywała, że podejrzana spółka prowadziła działalność gospodarczą w oderwaniu od zasad rynkowych. Ponadto spółka oraz podmioty znajdujące się w łańcuchu fikcyjnych dostawców krajowych nie składali plików JPK_VAT.

Przeprowadzona analiza wykazała, że w okresie zaledwie pół roku spółka powinna odprowadzić do Budżetu Państwa podatek VAT w wysokości ponad 83 mln zł z tytułu sprzedaży krajowej kontraktów terminowych na gaz, pochodzących z nabyć wewnątrzwspólnotowych od unijnego kontrahenta. Aby uniknąć zapłaty podatku VAT podmiot rozliczał w deklaracjach VAT fikcyjne zakupy internetowych usług telekomunikacyjnych VoIP na kwotę 446 mln zł, które zostały udokumentowane 143 fakturami VAT wystawianymi w łańcuchu nierzetelnych firm.

Firmy te rozliczały sygnały VoIP z egzotycznych krajów takich jak Uganda, Ghana, Senegal, Zimbabwe, Togo, Haiti. Ponadto dla uwiarygodnienia fikcyjnego obrotu, płatności na rzecz i pomiędzy polskimi podmiotami odbywały się poprzez platformę płatniczą zlokalizowaną w Malezji. Jest to forma rozliczeń charakterystyczna dla oszustw podatkowych, która ma na celu uniemożliwienie blokad rachunków bankowych przez polskie organy.

Przestępcy działali w okresie od maja 2017 roku do marca 2018 roku w Warszawie, w innych miastach na terenie Polski jak też poza granicami kraju.

W sprawę zaangażowana została Prokuratura Regionalna w Warszawie oraz organy ścigania. Wspólne działania służb pozwoliły na zatrzymanie podejrzanych, a co najważniejsze, na zablokowanie rachunków bankowych podmiotu biorącego udział w oszustwie, na kwotę 37 mln zł. Ostatnia transza blokady w wysokości 1,5 mln zł była możliwa dzięki informacji udzielonej przez STIR o otwarciu przez spółkę nowego rachunku bankowego.

Śledztwo w sprawie prowadzi Prokuratura Regionalna w Warszawie. Dokonano pierwszych przesłuchań, przeszukane zostały siedziby i miejsca prowadzenia działalności podejrzanych podmiotów. Zabezpieczona została dokumentacja księgowa i dyski komputerowe. Kontrolę w spółce dokonującej oszustw prowadzi również Kujawsko-Pomorski Urząd Celno-Skarbowy.

kom/ nmk/

Data publikacji 30.04.2018, 11:13