Polityka i społeczeństwo

MF: Oferta obligacji oszczędnościowych w sierpniu 2019 r. (komunikat)

26.07.2019, 11:43aktualizacja: 26.07.2019, 11:43

- MF informuje:

Grupa przestępcza przemycająca narkotyki rozbita przez KAS i CBŚP.

- Współpraca funkcjonariuszy Podkarpackiego Urzędu Celno-Skarbowego w Przemyślu i policjantów CBŚP doprowadziła do zatrzymania 9 osób.

- Narkotyki ukryte w paczkach próbowano przewieźć deklarując odzież. Sprawa prowadzona jest pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Krośnie.

W trakcie kontroli celno-skarbowej przesyłki z Kanady funkcjonariusze Oddziału Celnego w Przemyślu ujawnili i udaremnili przemyt 0,67 kg narkotyków. Zgodnie z deklaracją nadawcy przesyłka powinna zawierać odzież.

Ujawnienie to zainicjowało wspólną akcję podkarpackiej KAS i CBŚP w Przemyślu, w wyniku której funkcjonariusze obu służb zlikwidowali działalność międzynarodowej, zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się przemytem znacznych ilości narkotyków z Kanady i Niemiec do Polski, głównie na teren Podkarpacia, a następnie wprowadzaniem ich do dalszego obrotu na terenie całej Polski. Ujawniono również dokumenty przesyłek pocztowych z narkotykami kierowanych do Finlandii i Rumunii, a na terenie Niemiec tamtejsze służby zatrzymały kolejną partię marihuany, której odbiorcami mieli być członkowie grupy przestępczej z Podkarpacia.

Działalność przestępców polegała na przemycaniu narkotyków i środków psychotropowych w paczkach i przesyłkach przesyłanych za pośrednictwem poczty i firm kurierskich. Przy zgłoszeniu celnym deklarowano w głównej mierze odzież.

Jak ustalono, rozbita grupa działała na terenie całego kraju w okresie od czerwca 2018 r. do kwietnia 2019 r.

W wyniku podjętych czynności dokonano 15 przeszukań. Ujawniono i zabezpieczono 2,358 kg amfetaminy, 672 gramy marihuany oraz środki psychotropowe LSD i MDMA. Zatrzymano 9 osób. Z zabezpieczonego materiału dowodowego wynika, że grupa mogła wprowadzić do obrotu ponad 15 kg narkotyków. Tymczasowo aresztowano jedną osobę, zastosowano 8 dozorów policji oraz poręczenia majątkowe. Śledztwo w tej sprawie prowadzą funkcjonariusze CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Krośnie.

Jednym z priorytetowych zadań realizowanych przez Krajową Administrację Skarbową jest ochrona zdrowia i życia obywateli. Wykrywanie przemytu narkotyków i innych niebezpiecznych substancji i materiałów jest istotnym aspektem działalności funkcjonariuszy PUCS w Przemyślu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ plp/ krap/

Data publikacji 26.07.2019, 11:43