Polityka i społeczeństwo

MF: Usługi dla pełnomocników w e-Urzędzie Skarbowym (komunikat)

14.12.2021, 11:52aktualizacja: 14.12.2021, 12:21

- Ministerstwo Finansów informuje:

• W e-Urzędzie Skarbowym (e-US) udostępniliśmy nowe funkcjonalności przeznaczone dla pełnomocników i ich mocodawców.

• Popularność e-US stale rośnie. Zalogowano się do niego już ponad 50,5 mln razy.

- Rozbudowujemy e-Urząd Skarbowy uwzględniając różne potrzeby naszych klientów. Najnowsza usługa przeznaczona jest dla pełnomocników ogólnych, którzy realizują zadania w imieniu innej osoby lub podmiotu. W e-US otrzymali oni dostęp do listy swoich mocodawców. Mają również możliwość składania pism w imieniu mocodawców, bez konieczności samodzielnego uzupełniania ich danych identyfikacyjnych i adresowych. Natomiast mocodawcy mogą przeglądać listy aktualnie udzielonych pełnomocnictw ogólnych – wyjaśnia szef Krajowej Administracji Skarbowej Magdalena Rzeczkowska.

Usługi e-Urzędu Skarbowego

e-Urząd Skarbowy to kanał komunikacji na linii urząd skarbowy - klient dostępny na stronie podatki.gov.pl. Serwis działa przez całą dobę i można z niego korzystać z dowolnego urządzenia podłączonego do internetu. Pozwala szybko i wygodnie załatwić sprawy podatkowe, bez wizyty w urzędzie skarbowym, na poczcie czy w banku. Budowany jest etapami do września 2022 r.

- Popularność e-Urzędu Skarbowego cały czas rośnie. Zalogowano się do niego już ponad 50,5 mln razy. W e-US złożono ponad 59 tys. pism ogólnych. W serwisie można uzyskać m.in. informacje o zwrocie PIT i VAT. Z tej funkcjonalności skorzystano już ok. 517 tys. razy. Dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej w e-US dostępne jest również zgłoszenie aktualizacyjne ZAP-3. Dzięki niemu można poinformować urząd np. o zmianie adresu zamieszkania. Dotychczas z tego rozwiązania skorzystało ponad 43 tys. podatników – informuje zastępca szefa KAS Anna Chałupa.

Za pomocą serwisu można przekazać do urzędu skarbowego czynny żal, a także zawiadomienie ZAW-NR o zapłacie należności na rachunek inny niż podany w wykazie podatników VAT. W e-US podatnicy złożyli czynny żal już ponad 38,6 tys. razy, a ZAW-NR 16,7 tys. razy.

e-Urząd Skarbowy umożliwia podgląd wykazu mandatów karnych – z tej możliwości skorzystano już ponad 1,9 mln razy. Można w nim również realizować płatności online do organów podatkowych i zobaczyć historię wpłat.

Klienci e-US mają też dostęp do informacji z dokumentów notarialnych, które ich dotyczą. Informacje z aktów notarialnych były wyświetlane przez strony tych aktów oraz notariuszy ok. 26 tys. razy.

Dla podatników, którzy prowadzą działalność gospodarczą, w e-US dostępna jest aplikacja e-mikrofirma. Umożliwia ona prowadzenie ewidencji faktur zakupowych i sprzedażowych, a także przygotowanie plików JPK_VAT.

Za pomocą e-US można też zarejestrować się do systemu e-TOLL służącego do elektronicznego poboru opłat za przejazd po płatnych odcinkach dróg w Polsce.

Projekt e-Urząd Skarbowy jest współfinansowany z Funduszy Europejskich (Program Polska Cyfrowa). Wartość całkowita przedsięwzięcia to niemal 102 mln zł, w tym dofinansowanie UE ok. 86 mln zł, a budżet państwa ok. 15,6 mln zł.

kom/ amac/

Data publikacji 14.12.2021, 11:52