Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Minister K. Pełczyńska-Nałęcz: Przyszłość Polski w UE będzie zależała od tego, czy i jak będziemy potrafili określić nasze priorytety rozwojowe (komunikat)

17.04.2024, 17:49aktualizacja: 18.04.2024, 11:00

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

- Dzisiaj znajdujemy się na granicy między dwiema epokami. Jedną epoką były fundusze strukturalne, na których bardzo skorzystaliśmy. Druga epoka zaczęła się wraz z KPO – powiedziała minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz na konferencji PAP zorganizowanej z okazji 20-lecia obecności Polski w Unii Europejskiej. W wydarzeniu uczestniczył również wiceszef MFiPR Jacek Protas.

Minister funduszy i polityki regionalnej wzięła udział w inauguracyjnym panelu dyskusyjnym „20 lat Polski w Unii Europejskiej - kamienie milowe i wyzwania”. Uczestnicy debaty, wśród których byli również były premier Jerzy Buzek, ambasador Marek Prawda i prof. Andrzej Rychard, podsumowali dotychczasową aktywność Polski w strukturach unijnych. Zastanawiali się również nad miejscem i rolą naszego kraju we Wspólnocie w nadchodzących latach i dekadach.

- To jest 20 lat polskiego członkostwa w Unii Europejskiej, ale to jest także 20 lat Unii z Polską. Dzięki Polsce UE też zyskała, bez Polski byłaby dużo słabsza. Nie ma powodu do kompleksów, nie ma powodu do arogancji. Trzeba asertywnie zmierzać do przodu, wiedząc czego chcemy. I jednym z takich elementów, w których musimy wiedzieć, czego chcemy, są fundusze europejskie – podkreśliła szefowa MFiPR.

- W ciągu minionych 20 lat Polska podwoiła swoje PKB. 17 proc. z tego wzrostu, to efekt bardzo skutecznego zainwestowania funduszy europejskich przez Polaków i polskie samorządy. Bezdyskusyjnie w Europie mówi się, że Polska jest liderem, jeśli chodzi o efektywność i skuteczność wdrażania funduszy unijnych – dodała minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

W debacie podsumowującej efekty dwóch dekad członkostwa Polski w UE dla samorządów, wziął udział wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jacek Protas. Paneliści rozmawiali o rozwoju lokalnym, inwestycjach z obecnej perspektywy finansowej i kształcie polityki spójności po 2027 roku.

- Samorządy dobrze wykorzystały 20 lat w Unii Europejskiej. Przez ten okres JST zdobyły duże doświadczenie i wiedzę w realizacji projektów. Dzięki funduszom unijnym udało się im przeprowadzić wiele inwestycji poprawiających jakość życia Polaków – powiedział wiceminister Jacek Protas.

Sekretarz stanu odniósł się również do obecnej perspektywy finansowej i wskazał, że ma ona najwyższy poziom decentralizacji funduszy z polityki spójności od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej w 2004 r.

- Samorządy mają do dyspozycji na lata 2021-2027 aż 33,5 mld euro, co jest olbrzymim wsparciem inwestycji w polskich regionach. To jest 44 proc. wszystkich pieniędzy z polityki spójności. W latach 2014-2020 było to 40 proc., a w perspektywie na lata 2007-2013 – 25 proc. – podkreślił Jacek Protas.

Trzeci panel ekspercki dotyczył korzyści, jakie w wymiarze makroekonomicznym niesie dla polskiej gospodarki, nasza obecność w Unii Europejskiej. Natomiast pointę całej konferencji stanowiła prezentacja raportu „20 lat Polski w Unii Europejskiej”.

kom/ kblu/ amac/

Data publikacji 17.04.2024, 17:49