Polityka i społeczeństwo

MI: dwie ważne inwestycje wodne i rekreacyjne w województwie łódzkim zakończone (komunikat)

09.11.2023, 14:44aktualizacja: 09.11.2023, 15:01

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

8 listopada 2023 r., w obecności wiceministra infrastruktury Grzegorza Witkowskiego, oficjalnie zakończono warte niemal 50 mln zł inwestycje na dwóch ważnych dla woj. łódzkiego zbiornikach wodnych. Na zbiorniku Jeziorsko zmodernizowano jaz, dzięki czemu wzrosła ochrona przeciwpowodziowa w dolinie środkowej Warty. Natomiast nad Zalewem Sulejowskim w Smardzewicach powstał nowy teren rekreacyjno-wypoczynkowy.

Zbiornik Jeziorsko ze zmodernizowanym jazem

Jeziorsko jest największym zbiornikiem wodnym w województwie łódzkim. Spełnia on funkcję retencyjną oraz zapewnia bezpieczeństwo przeciwpowodziowe mieszkańcom regionu. Dzięki współpracy Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zbiornik Jeziorsko przeszedł gruntowny remont. W ramach prac przeprowadzono modernizację jazu przelewowo-upustowego w zaporze czołowej zbiornika. Przede wszystkim unowocześniona została jego część hydrauliczna – zamontowane nowoczesne pompy, elementy regulujące ciśnienie oraz wzmocnione przewody hydrauliczne. Jaz ma za zadanie regulację przepływu wody i jest zlokalizowany w środkowej części zapory.

— Województwa łódzkie i wielkopolskie są wyjątkowo narażone na zagrożenie suszy hydrologicznej i rolniczej. Woda, która jest podstawowym źródłem życia, staje się w Polsce coraz bardziej luksusowym dobrem, ale dzięki takim inwestycjom możemy z większym spokojem patrzeć w przyszłość — powiedział wiceminister infrastruktury Grzegorz Witkowski.

Nowy teren rekreacyjno-wypoczynkowy przy zaporze nad Zalewem Sulejowskim

W Smardzewicach mieszkańcy gminy oraz odwiedzający ją turyści mogą cieszyć się nowo wybudowaną infrastrukturą rekreacyjną oraz utwardzonymi ścieżkami nad Zalewem Sulejowskim. Wszystko dzięki współpracy Gminy Tomaszów Mazowiecki i PGW Wody Polskie. Projekt zrealizowano w oparciu o trzy inwestycje. Dwa zadania zrealizowała Gmina Tomaszów Mazowiecki a trzecią część – PGW Wody Polskie.

— To jest bardzo dobry dzień dla gminy Smardzewice, ale też całego powiatu tomaszowskiego, ponieważ Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie otwiera kolejne inwestycje związane z rekreacją. Jeśli mówimy o Wodach Polskich, to myślimy o wielkich inwestycjach infrastrukturalnych, hydrotechnicznych związanych z funkcją przeciwpowodziową, retencyjną, z zabezpieczeniem mieszkańców Polski przed wielką wodą. Ale Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie od początku istnienia dba również o funkcję rekreacyjną i turystyczną. Dzisiaj możemy z dumą powiedzieć, że pieniądze, które zostały przeznaczone na tę inwestycję, będą służyły mieszkańcom i turystyce —stwierdził wiceminister infrastruktury Grzegorz Witkowski.

W ramach pierwszej części zadania powstała infrastruktura turystyczna, rekreacyjna i techniczna, w tym m.in. obiekty zaplecza higieniczno-sanitarnego, piaszczysta i trawiasta plaża nad Zalewem Sulejowskim, dwa place zabaw, siłownia plenerowa, boisko do piłki plażowej oraz letnia scena plenerowa. Ponadto utwardzone zostały ciągi komunikacyjne i place.

Druga część zadania obejmowała rozbudowę ulicy Klonowej na odcinku od skrzyżowania z drogą powiatową nr 4327E do wjazdu na teren Centrum Konferencyjno-Rekreacyjnego „MOLO” w Smardzewicach. Rozbudowa drogi zapewni sprawny dojazd do nowego terenu rekreacyjno-wypoczynkowego nad Zalewem Sulejowskim.

W ramach trzeciej części inwestycji rozbudowano nabrzeże, wykonując konstrukcje ubezpieczające, drenaże, ciągi piesze oraz oświetlenie. Ponadto zostały zamontowane barierki ochronne i monitoring wizyjny. Z kolei przebudowa molo polegała na wykonaniu nowej nawierzchni, ciągu komunikacyjnego oraz tarasów widokowych, a także montażu oświetlenia. Utworzono piaszczystą plażę i dwa wejścia na molo.

Łączny koszt realizacji projektu „Rozwój gospodarki turystycznej w oparciu o wykorzystanie walorów krajobrazowych w celu zagospodarowania turystyczno-rekreacyjnego terenu nad Zalewem Sulejowskim w miejscowości Smardzewice” wyniósł 24,5 mln zł. Wartość zadania zrealizowanego przez PGW Wody Polskie to 8,1 mln zł.

kom/ pif/

Data publikacji 09.11.2023, 14:44