Polityka i społeczeństwo

MI: Polsko-ukraińskie konsultacje międzyrządowe (komunikat)

28.03.2024, 11:22aktualizacja: 28.03.2024, 11:39

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

W Warszawie trwają polsko-ukraińskie konsultacje międzyrządowe pod przewodnictwem premiera Donalda Tuska oraz premiera Ukrainy Denysa Szmyhala. W ramach konsultacji odbyło się w Ministerstwie Infrastruktury spotkanie podstolika transportowego z udziałem ministra infrastruktury Dariusza Klimczaka i minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyny Pełczyńskiej-Nałęcz oraz strony ukraińskiej reprezentowanej przez wicepremiera ds. odbudowy, ministra rozwoju gmin, terytoriów i infrastruktury Ukrainy Oleksandra Kubrakova, a także wiceministrów – Serhiya Derkacha i Oleksandry Azarkhiny.

Podczas spotkania wymieniono informacje na temat inicjatyw realizowanych w ramach bieżącej współpracy transportowej i infrastrukturalnej między Polską a Ukrainą, ze szczególnym uwzględnieniem rynku transportu drogowego i rewizji Umowy Unii Europejskiej z Ukrainą liberalizującej transport drogowy towarów. Rozmowa dotyczyła także przyspieszenia realizacji wspólnych projektów transportowych, z wykorzystaniem uzyskanych z funduszy Unii Europejskiej środków Instrumentu Łącząc Europę (CEF) oraz akcesji w zakresie transportu i infrastruktury Ukrainy do Unii Europejskiej.

Omówiono także podjęte przez obie strony działania, które doprowadziły do zaprzestania protestów polskich przewoźników na drogach dojazdowych do polsko-ukraińskich drogowych przejść granicznych. W tym kontekście minister Dariusz Klimczak wskazał na kilka istotnych aspektów, min. na potrzebę uruchomienia infolinii ukraińskiego systemu e-kolejki w języku polskim, na pilną potrzebę ustalenia jednolitego wzoru raportu danych w zakresie operacji przewoźników z przekroczeniem granicy polsko-ukraińskiej, tak aby mieć możliwość ich porównywania i uspójnienia oraz na realizację przez stronę ukraińską wszystkich kwestii podnoszonych przez stronę polską, które zostały zawarte w porozumieniu z polskimi przewoźnikami.

"Jestem usatysfakcjonowany, że dziś przedyskutowaliśmy konieczność wprowadzenia zmian do Umowy UE-Ukraina liberalizującej transport drogowy. Cieszę się, że pan premier Kubrakov wyraził chęć szukania kompromisu w tej sprawie. Jest to niezwykle ważna deklaracja. Liczę na dalszą konstruktywną postawę strony ukraińskiej w negocjacjach z Komisją Europejską. Zapewniłem także naszych ukraińskich przyjaciół o woli naszego resortu udzielenia wsparcia Ukrainie w procesie akcesji do Unii Europejskiej w wymiarze transportowym. Chcemy dzielić się z nimi naszym doświadczeniem w zakresie wdrażania prawa i standardów UE" — powiedział minister Dariusz Klimczak.

kom/ jls/

Data publikacji 28.03.2024, 11:22