Polityka i społeczeństwo

MI: Rozpoczyna się Dialog Wysokiego Szczebla dla Ukrainy (komunikat)

29.03.2023, 14:31aktualizacja: 29.03.2023, 15:27

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

W stolicy Podkarpacia rozpoczął się Dialog Wysokiego Szczebla dla Ukrainy pn. „Łącząc Ukrainę z Europą i światem – odbudowa i rozwój zrównoważonej infrastruktury transportowej i wydajnych łańcuchów dostaw". Wydarzenie organizowane jest wspólnie przez Ministerstwo Infrastruktury i Międzynarodowe Forum Transportu (The International Transport Forum – ITF).

Wśród przedstawicieli 23 krajów z 3 kontynentów oraz 4 instytucji międzynarodowych są ministrowie ds. transportu z Ukrainy, Szwecji, Czech, Słowacji, Litwy, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Obecny jest minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, jak również szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Marek Kuchciński.

– Sektor transportu od początku konfliktu zbrojnego wywołanego przez Rosję mierzy się z wyjątkowymi wyzwaniami. Będziemy rozmawiać o możliwościach i perspektywach rozwoju oraz odbudowy ukraińskiej infrastruktury transportowej. Naszym celem jest bowiem wzmocnienie połączeń transportowych Ukrainy z Europą i światem i ich odbudowa po zniszczeniach wojennych – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

– Wojna na Ukrainie powoduje niewyobrażalne ludzkie cierpienie. Przynosi również zniszczenie infrastruktury na dużą skalę. To musi się szybko skończyć! Odbudowa wewnętrznych połączeń - tak by obywatele mogli bezpiecznie podróżować po kraju, a także przywrócenie i wzmocnienie powiązań transportowych Ukrainy z Europą i światem - tak, by pomóc biznesowi. O tym wszystkim będziemy debatować podczas Dialogu Wysokiego Szczebla. Dziękuję ministrowi Andrzejowi Adamczykowi za zorganizowanie tego spotkania – powiedział sekretarz generalny ITF Young Tae Kim.

Podczas wydarzenia, które odbywa się w dniach 29-30 marca 2023 r., odbędą się sesje ministerialne: „Europa Środkowo – Wschodnia bramą do świata dla bezpiecznej i rozwijającej się Ukrainy” oraz „Kształtowanie nowej infrastruktury transportowej dla zrównoważonego rozwoju Ukrainy”, gdzie dyskutowana będzie rola i znaczenie transportu dla integracji europejskiej i swobodnego przepływu osób, towarów i usług w kontekście trwającej na Ukrainie wojny.

Podczas debaty „Korytarze Solidarności w służbie odbudowy Ukrainy” omówiona zostanie unijna inicjatywa stanowiąca reakcję na rosyjską agresję wymierzoną przeciwko Ukrainie, czyli alternatywne szlaki logistyczne między UE a Ukrainą przeznaczone dla eksportu produktów rolnych, a także dla eksportu i importu innych towarów w celu zwiększenia światowego bezpieczeństwa żywnościowego i pomocy dla ukraińskiej gospodarki. Nowe szlaki, na które przekierowane zostały znaczne potoki ładunków oraz transport osobowy, w dużym stopniu wiodą przez Polskę.

Wydarzenie w Rzeszowie będzie również okazją do spotkań bilateralnych, które odbędą członkowie kierownictwa MI.

kom/ mmu/

Data publikacji 29.03.2023, 14:31