Polityka i społeczeństwo

MI: Święto Kolejarza 2022 (komunikat)

14.11.2022, 19:41aktualizacja: 15.11.2022, 12:24

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Minister infrastruktury Andrzej Adamczyk i wiceminister Andrzej Bittel wzięli udział w odbywających się w Warszawie obchodach Święta Kolejarza.

W przedpołudniowej części uroczystości wiceminister Andrzej Bittel uczestniczył we wręczeniu odznaczeń resortowych osobom zasłużonym dla polskiej kolei.

W sesji popołudniowej zostały wręczone odznaczenia państwowe, nadane przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę. Dokonali tego minister w Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik oraz minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. Złotym oraz Srebrnym Krzyżem Zasługi odznaczonych zostało kilkudziesięciu kolejarzy.

Szef resortu infrastruktury przeczytał następnie list skierowany do kolejarzy przez premiera Mateusza Morawieckiego.

– Trudno wyobrazić sobie sprawnie funkcjonujące i nowoczesne państwo bez rozwiniętej sieci transportowej. Jako rząd robimy więc wszystko, by unowocześniać i rozbudowywać polską kolej – napisał premier Morawiecki.

– Realizacja tych zamierzeń nie byłaby możliwa bez codziennego wysiłku pracowników kolei; bez jednoczącego Państwa etosu służby i poczucia odpowiedzialności. Dziękuję za Państwa profesjonalizm – zaznaczył Prezes Rady Ministrów.

W swojej wypowiedzi szef resortu infrastruktury zaznaczył, że przywrócenie odpowiedniego szacunku dla munduru kolejarskiego jest jednym ze znaków rozpoznawczych obecnego rządu. Następnie odniósł się do rządowych programów inwestycyjnych, które dzięki zaangażowaniu i ciężkiej pracy kolejarzy zmieniają polska kolej.

– W ciągu ostatnich 7 lat zmodernizowanych zostało 288 stacji i 427 przystanków kolejowych. Powstało też 71 zupełnie nowych przystanków. Zmodernizowaliśmy i wybudowaliśmy niemal 80 dworców kolejowych. To oznacza, że w ponad 850 miejscach infrastruktura pasażerska albo znacząco się poprawiła, albo została wzniesiona od podstaw – powiedział minister A. Adamczyk

– Zmodernizowanych zostało już prawie 7000 km torów kolejowych w całej Polsce. Jeżdżą po nich coraz nowocześniejsze pociągi. Pasażerowie to doceniają i coraz chętniej korzystają z polskiej kolei. Przewozy pasażerskie biją kolejne rekordy. To Państwa wielka zasługa – dodał.

kom/ lgs/

Data publikacji 14.11.2022, 19:41