Polityka i społeczeństwo

MI: Wincenty Witos patronem dworca PKP w Tarnowie (komunikat)

09.09.2024, 13:18aktualizacja: 09.09.2024, 16:03

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Dworzec kolejowy w Tarnowie otrzymał imię Wincentego Witosa. 9 września 2024 r. odsłonięto tablicę pamiątkową poświęconą nowemu patronowi dworca. W wydarzeniu wziął udział wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz oraz minister infrastruktury Dariusz Klimczak. Obecni byli kolejarze reprezentowani przez Zarząd Polskich Kolei Państwowych SA oraz przedstawiciele różnych środowisk: społecznych, kulturalnych, a także Marek Steindel – prawnuk Wincentego Witosa.

"To, co robił Wincenty Witos jako premier, jako polityk, kształtując nowoczesne wtedy państwo, było czymś wyjątkowym. Zawsze zależało mu na ulepszeniu i dopasowaniu tej infrastruktury, która była zniszczona, albo po 123 latach niewoli w ogóle jej nie było, do oczekiwań Polaków. Dzisiaj chciałem podziękować wszystkim tym, którzy kontynuują tę misję i unowocześniają polski system transportowy: kolejowy, drogowy, lotniczy, morski i żeglugę śródlądową. Te wszystkie środki transportu stanowią jeden organizm, który musi ze sobą współgrać" — podkreślił minister Dariusz Klimczak.

"Dworzec w Tarnowie to ważny punkt na mapie kolejowej, a także wyjątkowe miejsce dla historii Małopolski i całego kraju. Dlatego właśnie Polskie Koleje Państwowe, jako firma z ponad 100-letnią tradycją, chętnie włączyły się w inicjatywę nadania imienia tutejszemu dworcowi. Tym bardziej, że jest to jeden z obiektów, z których jesteśmy szczególnie dumni. Ten budynek to więcej niż tylko dworzec – to również miejsce spotkań, o niepowtarzalnej architekturze, w którym możemy odwiedzić galerię sztuki" — stwierdził dr Alan Beroud, prezes zarządu PKP SA.

Budynek dworcowy w Tarnowie powstał w latach 1906-1910. Secesyjne piękno tego obiektu wraz z wieloma historycznymi detalami udało się podkreślić dzięki zakończonej w 2010 r. kompleksowej modernizacji. W 2019 r. tarnowski dworzec zdobył nagrodę publiczności w organizowanym przez Fundację ProKolej i Fundację Grupy PKP ogólnopolskim konkursie Dworzec Roku.

kom/ klem/ js/

Data publikacji 09.09.2024, 13:18