Polityka i społeczeństwo

MKDNiS: Wicepremier Piotr Gliński przekazał gratulacje prezesom polskich związków sportowych (komunikat)

17.08.2021, 17:03aktualizacja: 17.08.2021, 17:04

- MKDNiS informuje:

Wicepremier Piotr Gliński przekazał gratulacje prezesom polskich związków sportowych – PZKaj i PZTW

Podsumowanie wyników osiągniętych przez członków kadry narodowej podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio, gratulacje oraz plany na przyszłość i wsparcie potrzeb sportowców – to główne tematy poruszane podczas dzisiejszego spotkania ministra kultury, dziedzictwa narodowego i sportu prof. Piotra Glińskiego i wiceminister Anny Krupki z prezesami Polskiego Związku Kajakowego i Polskiego Związku Towarzystw Wioślarskich.

Podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio biało-czerwoni wywalczyli 14 medali. Trzy z nich były udziałem przedstawicielek wioślarstwa i kajakarstwa.

Pierwszy medal dla Polski w Tokio to zasługa naszej wioślarskiej czwórki podwójnej w składzie: Agnieszka Kobus-Zawojska, Marta Wieliczko, Maria Sajdak i Katarzyna Zillmann, które wywalczyły srebro. Krążek w tym samym kolorze zdobyły w kajakarskim sprincie K-2 na 500 metrów Karolina Naja i Anna Puławska, zaś po brąz popłynęły w kategorii K-4 500 m Karolina Naja, Anna Puławska, Justyna Iskrzycka i Helena Wiśniewska.

Wsparcie MKDNiS dla sportów wodnych

W ramach Programu Przygotowania zawodników kadry narodowej do udziału w igrzyskach olimpijskich oraz przygotowaniem i udziałem w mistrzostwach świata i Europy w sportach olimpijskich w 2021 roku PZ Kajakowy i PZ Towarzystw Wioślarskich otrzymały z budżetu państwa po 10 milionów złotych.

W 2021 r. ministerstwo wsparło oba związki także w ramach Programu Wspieranie sportów nieolimpijskich poprzez przygotowania zawodników do udziału we współzawodnictwie międzynarodowym oraz w ramach konkursów i konkursu na dofinansowanie zadań ze środków budżetu państwa z zakresu wspierania promocji sportu poprzez dofinansowanie imprez mistrzowskich oraz międzynarodowych zawodów kwalifikacyjnych do Igrzysk Olimpijskich Tokio 2020, organizowanych w Polsce w roku 2021.

W MKDNiS ważne jest również wsparcie szkolenia młodzieży. W ramach Programu dofinansowania zadań z obszaru wspierania szkolenia sportowego i współzawodnictwa młodzieży w 2021 roku z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej PZ Kajakowy i PZ Towarzystw Wioślarskich otrzymały łącznie prawie 12 mln zł. Oba wiązki biorą również udział w ministerialnym programie pn. „Mały Wielki Polak – nadzieje olimpijskie”. W ramach tego projektu w 2021 r. przeznaczyliśmy na wsparcie PZKaj i PZTW łącznie 630 tysięcy złotych.

km/

Data publikacji 17.08.2021, 17:03