Polityka i społeczeństwo

MKiDN: Gazeta Wyborcza ma opublikować sprostowanie MKIDN. Sąd oddalił apelację redaktora naczelnego (komunikat)

30.09.2020, 15:27aktualizacja: 30.09.2020, 15:27

- MKiDN informuje:

Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację redaktora naczelnego „Gazety Wyborczej” o opublikowanie sprostowania prasowego. To kolejna w tym roku prawomocnie wygrana przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego sprawa o publikację sprostowania.

Sprostowanie dotyczy artykułu „Rok Ważnych Zmian” opublikowanego w „Gazecie Wyborczej - Tygodnik Trójmiasto” 3 stycznia 2020 r.

22 czerwca 2020 r. Sąd Okręgowy w Warszawie podzielił argumentację pełnomocników MKIDN i nakazał Redaktorowi Naczelnemu Gazety Wyborczej opublikowanie sprostowania podanej w artykule nieprawdziwej informacji o rzekomym ultimatum wobec prezydent Gdańska w sprawie Europejskiego Centrum „Solidarności”. Powództwo zostało uwzględnione w całości.

29 września 2020 r. Sąd Apelacyjny oddalił apelację redaktora naczelnego. Wyrok jest prawomocny.

Zgodnie z prawem prasowym, opublikowanie zasadnego i rzeczowego sprostowania odnoszącego się do faktów powinno być standardowym działaniem redakcji, zaś odmowa powinna być oparta o istotne przesłanki, których katalog wskazuje precyzyjnie prawo prasowe.

Przypominamy, że w maju br. Sąd Okręgowy w Warszawie wydał wyrok, w którym nakazał Redaktorowi Naczelnemu tygodnika „Newsweek Polska” sprostowanie kilku nieprawdziwych informacji na temat działalności ministra kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotra Glińskiego, zamieszczonych w artykule pt. „Minister kontra artyści” we wrześniu 2019 r. W wydanym orzeczeniu Sąd uznał, że sprostowanie przesłane przez MKIDN było rzeczowe i zasadne, a odmowa jego publikacji – nieuzasadniona. Wyrok w tej sprawie uprawomocnił się w sierpniu.

kom/ mst/ pat/

Data publikacji 30.09.2020, 15:27