Polityka i społeczeństwo

MKiDN: wicepremier Gliński złoży wizytę w Monachium i odda hołd pomordowanym w Dachau (komunikat)

25.03.2022, 10:10aktualizacja: 25.03.2022, 11:10

- MKiDN informuje:

Wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński złoży wizytę w Monachium, gdzie weźmie udział w wernisażu wystawy „Cisi buntownicy. Polski symbolizm ok. 1900 r.” – największej prezentacji polskich symbolistów w stolicy Bawarii. Wicepremier odda też hołd ofiarom KL Dachau. W sobotę minister kultury spotka się z przedstawicielami monachijskiej Polonii, która już w pierwszych dniach marca zebrała i przekazała na Ukrainę kilkadziesiąt ton darów.

W programie wizyty przewidziane jest również spotkanie z ministrem nauki i sztuki Bawarii Markusem Blume.

W piątek po południu minister kultury i dziedzictwa narodowego odwiedzi Miejsce Pamięci KL Dachau, gdzie złoży wieniec pod pomnikiem ofiar „Nigdy więcej”, a następnie zwiedzi fragmenty wystawy stałej i odda hołd polskim księżom-ofiarom Dachau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny powstał 22 marca 1933 r. na terenie zamkniętej fabryki prochu i amunicji. Według dokumentacji obozowej w okresie 1933-1945 przez obóz przeszło 206 206 więźniów, z czego 31 591 zginęło. Niektóre dane szacują ogólną liczbę więźniów nawet na ok. 250 tys. osób. Podczas wojny najliczniejszą grupę więźniów stanowili Polacy, następnie Rosjanie, Francuzi, Jugosłowianie, Żydzi oraz Czesi. Dotychczas ustalona liczba więźniów z Polski to 40 173, z których zginęło 8332. Dachau był głównym obozem, w którym prześladowano duchownych z terenu całej Europy, w większości byli to duchowni katoliccy. Więziono tam 2720 duchownych z 20 krajów, wśród nich było 1780 polskich duchownych (śmierć poniosło 868 osób). Obóz został wyzwolony 29 kwietnia 1945 r.

Wieczorem prof. Gliński weźmie udział w oficjalnym wernisażu wystawy „Cisi buntownicy. Polski symbolizm ok. 1900 r.” w Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung. W tej prestiżowej instytucji zobaczyć będzie można 130 dzieł dzieła polskich największych twórców przełomu XIX i XX wieku, m.in. Olgi Boznańskiej, Jacka Malczewskiego, Jana Matejki, Józefa Mehoffera, Władysława Podkowińskiego, Ferdynanda Ruszczyca, Kazimierza Sichulskiego, Wojciecha Weissa, Witolda Wojtkiewicza, Leona Wyczółkowskiego. Dzieła pochodzą m.in. ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie, Muzeum Narodowego w Krakowie, Muzeum Narodowego w Poznaniu, Kolekcji Raczyńskich oraz wielu innych. Minister kultury i dziedzictwa narodowego był jednym z pomysłodawców i inicjatorów tej największej, przekrojowej prezentacji polskiego malarstwa w Monachium.

W sobotę wicepremier Gliński spotka się z przedstawicielami monachijskiej Polonii, która przez pierwsze 2 tygodnie po inwazji Rosji na Ukrainę zbudowała sieć kontaktów z instytucjami, firmami, sponsorami i konsulatami, które wspierają działania pomocowe na rzecz Ukrainy. Tylko do 10 marca z Monachium dzięki zaangażowaniu mieszkających tam Polaków i osób polskiego pochodzenia do Ukrainy zostało wysłanych kilkadziesiąt ton darów. Inicjatorami tej pomocy byli Zespół Folklorystyczny Krakowiak oraz Konsulat Generalny Rzeczpospolitej Polskiej wraz z Barbarą Bolek i Katariną Moniką Budkiewicz, członkami Stowarzyszenia Polonijnego POL-LA Deutsch-Polnischer Verein z Landshut i gronem wolontariuszy.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ pat/

Data publikacji 25.03.2022, 10:10