Polityka i społeczeństwo

MKIŚ: Spotkanie ministra Kurtyki z wiceprzewodniczącą Komisji Europejskiej nt. nowej formuły naliczania opłaty mocowej (komunikat)

26.01.2021, 16:49aktualizacja: 26.01.2021, 16:51

- Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje:

Nowa formuła naliczania opłaty mocowej, która ma zostać zaproponowana w nowelizacji ustawy o rynku mocy, to jeden z głównych tematów rozmowy ministra klimatu i środowiska Michała Kurtyki z wiceprzewodniczącą Komisji Europejskiej Margrethe Vestager. Spotkanie odbyło się 25 stycznia 2021 r.

Jak zaznaczył szef resortu klimatu i środowiska Michał Kurtyka, nowy system ma mieć charakter uniwersalny i promować odbiorców, którzy utrzymują niewielkie wahania zużycia energii elektrycznej w ciągu doby.

"Tym samym, przyczyniają się oni do zwiększenia stabilności systemu elektroenergetycznego, co jest fundamentalnym celem funkcjonowania rynku mocy" – powiedział minister.

Rozwiązanie, będące aktualnie przedmiotem prac Ministerstwa Klimatu i Środowiska, będzie odpowiedzią na postulaty zgłaszane przez przedsiębiorców, zwłaszcza przez tzw. odbiorców energochłonnych.

Podczas spotkania potwierdzono, że nowa propozycja naliczania opłaty mocowej nie będzie wymagała notyfikacji Komisji Europejskiej. Jednocześnie Ministerstwo Klimatu i Środowiska wycofa dotychczas procedowany przez KE wniosek dot. ulg dla przemysłu energochłonnego w rynku mocy.

kom/ aop/ mk/

Data publikacji 26.01.2021, 16:49