Polityka i społeczeństwo

MON: Cześć Pamięci Wielkopolskim Bohaterom! (komunikat)

27.12.2021, 08:09aktualizacja: 27.12.2021, 10:55

Centrum Operacyjne Ministra Obrony Narodowej przekazało -

Cześć Pamięci Wielkopolskim Bohaterom!

"Bez ich spontanicznej decyzji, poświęcenia i heroizmu Wielkopolska byłaby jeszcze jedną niemiecką prowincją. Z głębi naszych polskich serc składamy podziękowania od naszego pokolenia, które dzięki odwadze Powstańców, może żyć w polskiej Wielkopolsce. Tegoroczne podziękowania są wyjątkowe, po raz pierwszy bowiem obchodzimy nowe święto państwowe – Narodowy Dzień Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego" - tymi słowami Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej przywołał pamięć o bohaterach Powstania Wielkopolskiego, którzy zgodnie sięgnęli po broń, by wywalczyć o wolną Polskę.

W 103. rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego szef MON oddał hołd Bohaterom Wielkopolskim i przypomniał, jak doszło do niepodległościowego zrywu, który ogarnął całą Wielkopolskę i zakończył zwycięstwem Polaków.

Zacięte walki trwały aż do rozejmu w Trewirze z 16 lutego 1919 roku. O losach wyzwolonej Wielkopolski finalnie zdecydowano w podpisanym 28 czerwca Traktacie Wersalskim, który przyznał Polsce większość dawnej pruskiej części Wielkopolski.

Link do spotu: https://www.youtube.com/watch?v=iQM4L4g-MUg&t=5s***

23 listopada 2021 r. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał ustawę o ustanowieniu Narodowego Dnia Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego.

kom/ ann/

Data publikacji 27.12.2021, 08:09