Polityka i społeczeństwo

MON: Informacja MON ws. European Sky Shield Initiative (komunikat)

17.04.2024, 15:46aktualizacja: 18.04.2024, 10:59

- Ministerstwo Obrony Narodowej informuje:

W reakcji na serię wpisów p. posła Błaszczaka w mediach społecznościowych resort obrony informuje, że wbrew przedstawianym tezom p. Błaszczaka inicjatywa ta nie odnosi się jedynie do systemów rozwijanych przez Niemcy, choć istotnie to Niemcy wyszły z inicjatywą ESSI (European Sky Shield Initiative) w 2022 r., m.in. na forum NATO. Już wtedy Polska miała okazję przystąpić do ESSI, a decyzja podjęta przez ministra Błaszczaka w 2022 o nieprzystąpieniu do niego była krytykowana nie tylko przez polską opinię publiczną, ale również przez Sojuszników.

Inicjatywa cieszy się poparciem NATO, co wiąże się m.in. z potencjalną możliwością skonsolidowanego zakupu części uzbrojenia po korzystniejszych cenach oraz wzmacnianiem interoperacyjności systemów użytkowanych przez sojuszników. W ramach ESSI planowana jest współpraca dotycząca między innymi systemów niemieckich (IRIS-T), amerykańskich (Patriot) i izraelskich (Arrow-3), które będą funkcjonowały w ramach zintegrowanego systemu obrony powietrznej i przeciwrakietowej NATO – IAMD (Integrated Air-and-Missile Defence). List intencyjny w tej sprawie został dotychczas podpisany przez 15 państw, a kolejnych 21 jest na różnych etapach przystępowania do tej inicjatywy.

Więcej pod linkiem: https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/informacja-mon-ws-european-sky-shield-initiative

kom/ kblu/ mhr/

Data publikacji 17.04.2024, 15:46